Најновије

ЛЕКАРИ СЕ УБИШЕ ОБЈАШЊАВАЈУЋИ: Температура, бол, оток, мучнина... након вакцине нису болест него - нуспојаве

Осетљивост, оток, бол и црвенило око места ињекције, умор, језа, главобоља, мучнина, болови у зглобовима или мишиц́има - ово су непријатне реакције које су пријављивале особе које су примиле АстраЗенека вакцину. Због чега ова вакцина изазива више нуспојава од осталих које су доступне у Србији? За наш портал објашњава имунолошкиња др Емина Милошевић.

Вакцина може изазвати болест која се зове нуспојаве (фото: Правда/pixabay.com)

Бројни грађани Србије који су имунизовани АстраЗенека вакцином искусили су нежељене реакције. Упркос томе што могу бити непријатне, сасвим су очекиване након инјекције.

Ово су нека искуства након АстраЗенека вакцине које су људи делили на мрежама.

Због чега организам овако бурно реагује на АстраЗенека вакцину, кад се упореди, рецимо са, реакцијама после кинеске вакцине које, судећи по сведочанствима, код већине нису биле толико драматичне – већ су биле нешто јаче тек након друге дозе.

Међутим, са вакцином коју је шведска компанија развила у сарадњи са Универзитетом Оксфорд честе нуспојаве су висока температура, малаксалост и болови.

Одговор за ову појаву крије се у самом принципу по којем АстраЗенека вакцина ради – она користи аденовирус шимпанзе као вектор помоћу којег преноси важне информације нашем организму, које нам даље користе за изградњу одбране против ковида 19.

“Аденовирус је носач информације за синтезу С протеина САРС-Цов-2 вируса, на који ми треба да правимо одговор. Просто, ту информацију практично уносимо кроз вирус који не може да изазове болест, али свеједно је то нешто што изазива одговор урођену имуност, односно на шта ми реагујемо”, објашњава имунолошкиња Емина Милошевић за Nova.rs.

Она подсећа да руска вакцина Спутњик В ради по истом принципу.

“Тело производи одговор као да јесте неки вирус ушао у тело. Тај вирус носи информацију за С протеин нема способност репликације, али га тело препознајте као било који други вирус. То онда резултира одбрамбеном рекацијом. Зато често људи имају температуру након те вакцине. Не постоји никакав други потенцијални разлог – све те векторске вакцине имају такав механизам”, говори она.

На исти начин су могуће и реакције на РНК вакцине – какво је Фајзер/Бајонтек цепиво.

“Можете имати реaкцију на саму РНК – наш организам не зна од чега је то, па реагује као да је ушао неки вирус. Али то није комплетна вирусна честица”, каже Милошевић.

Имунолошкиња наглашава да су све нуспојаве сасвим нормалне и нису разлог за панику, али да нежељене реакције треба пратити и видети да ли су предвиђене у студијама о вакцини.

Вртоглавица, смањени апетит, бол у стомаку, увећани лимфни чворови, прекомерно знојење као и свраб коже или осип су најређе нуспојаве АстраЗенека вакцине, које су се јавиле код једног од 100 испитаника који су тестирали цепиво. Уколико осетите нешто од ових нежељених ефеката, консултујте се са лекаром – као и у случају да нуспојаве данима не пролазе.

Какве је нуспојаве имао Врањанац који је грешком лекара примио прво Фајзерову, па кинеску вакцину, читајте ОВДЕ.

Извор: Nova.rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА