Најновије

"ОВО ЈЕ НАЈГОРИХ МЕСЕЦ ДАНА У ИСТОРИЈИ": Трамп прозвао Бајдена због повратка у СЗО, а имао је поруку и за издајнике и врховне судије!

Бивши шеф администрације САД критиковао Бајдена што се Америка поново придружила Светској здравственој организацији и Париском споразуму о климатским променама

Доналд Трамп (фото: јутјуб)

У првом јавном појављивању откако је напустио власт и откако су га „Фејсбук” и „Твитер” избацили са својих мрежа, Доналд Трамп је наговестио да би могао да се поново кандидује за Белу кућу и одбацио наводе да оснива сопствену странку.

„Питам се ко ће то бити”, рекао је бивши председник говорећи о представнику Републиканске странке на изборима 2024, заголицавши машту својих бирача, али ипак није отворено казао да ће још једном ући у трку за Западно крило, преноси АП.

Донедавни станар Авеније Пенсилванија говорио је у недељу пред конзервативцима у Орланду на Флориди. Није оставио место сумњи да остаје у политици и да ће бити укључен у републиканска збивања. Обећао је да ће водити кампању за републиканске кандидате да би вратили контролу над Представничким домом и Сенатом на изборима за Конгрес 2022, као и да би партија две године касније освојила и Белу кућу.

Како је последње Галупово истраживање показало да 97 одсто гласача ове партије подржава бившег председника, Трампов утицај међу републиканцима остаје велики и поред тога што је у новембру изгубио изборе од демократског кандидата Џоа Бајдена. Донедавни амерички лидер је извештаје о томе да цепа странку назвао „лажним вестима”, па је позвао конзервативце да остану јединствени. Ипак, скуп на Флориди организовали су трамповци, не позвавши ниједног републиканца који се сукобио с Трампом. Међу говорницима се нису нашли ни бивши потпредседник Мајк Пенс, ни лидер републиканаца у Сенату Мич Маконел, који су прихватали Бајденову победу.

Суперстар догађаја у Орланду поновио је да су демократе „украле” изборе и прозвао Врховни суд, где већину чине конзервативне судије, укључујући троје које је Трамп лично именовао, да није „имао петљу” да одржи претрес о тврдњама о крађи гласова. Трамп је изгубио око 60 судских процеса у којима је доказивао намештање избора. „Ти си победио!”, узвикивале су Трампове присталице на скупу на Флориди и поред тога што је Бајден освојио седам милиона гласова више на националном нивоу и 306 електорских гласова наспрам 232 електорска гласа за Трампа.

За прве дане Бајденовог мандата бивши шеф администрације истакао је да је то „најкатастрофалнији први месец владавине било ког председника у савременој историји”, и додао да се „за кратких месец дана стигло од Америке на првом месту до Америке на последњем месту”. Критиковао је наследника и због тога што је нова администрација поништила уредбе прошле владе, па се Америка поново придружила Светској здравственој организацији и Париском споразуму о климатским променама.

Иако је укинуо поједине Трампове уредбе, Бајден је ипак на многим пољима наставио с политиком свог претходника. Амбасаду је задржао у Јерусалиму, није се вратио иранском нуклеарном споразуму, нити је казнио саудијског престолонаследника Мухамеда бин Салмана за убиство дисидента Џамала Хашогија у Истанбулу. И поред тога што су демократе биле запрепашћене Трамповом одлуком да настави да с принцом сарађује као да се ништа није догодило, ни Бајден сад не ради ништа другачије.

Трамп је прозвао и десеторо републиканских конгресмена и седморо сенатора који су гласали за његов опозив. Управо су њихови гласови и покренули приче о унутрашњем расколу и цепању Републиканске странке. Засад су они мањина у странци, и свакако их није било довољно да би демократе прикупиле довољан број гласова да осуде бившег председника. Док чланица Конгреса Лиз Чејни, ћерка некадашњег потпредседника Дика Чејнија, истиче да Трамп нема више шта да тражи у странци након што су његове присталице упале у Конгрес, сенатор Линдзи Грејем оцењује да је бивши лидер „најенергичнији члан” партије и да јој је због тога и потребан, а Маконел још балансира и опипава пулс странке. Иако је изјавио да је Трамп „практично и морално одговоран за подстрекивање нереда и опсаду Kонгреса”, гласао је против Трамове смене и изјавио је да би подржао бившег председника ако би се поново кандидовао.

Такер Карлсон напао је Бајдена због Сирије, опширније читајте ОВДЕ.

Извор: Политика

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА