Најновије

ВАТРЕНА МОЋ ЛАЗАРА ШТИТИ ВОЈСКУ СРБИЈЕ: Велики искорак у заштити пешадијских јединица!

Потпредседник Владе и министар одбране др Небојша Стефановић присуствовао је данас потписивању уговора Министарства одбране са предузећем „Југоимпорт-СДПР“ за набавку оклопних борбених возила 8x8 „Лазар 3“. Министар Стефановић истакао је да се наставља опремање војске средствима нове генерације домаће производње и да је реч о уговору у вредности од 3,7 милијарди динара.

Оклопно возило "Лазар" (Фото: mod.gov.rs)

- Оно што је наш стратешки, дугорочни циљ и што нам је председник Вучић дао као задатак, јесте да се наше извиђачке јединице, јединице које су за прво дејство, одмах опреме савременим средствима у којима ће бити заштићене, јер хоћемо да бринемо о нашим људима. Овим уговором број „Лазара“ који су савремена оклопна борбена возила у нашој војсци биће значајно повећан – рекао је Стефановић, истичући да опремање Војске Србије новим борбеним возилима „Лазар 3“ представља значајан допринос унапређењу оперативних способности Војске, преноси Министарство одбране.

Овом приликом министар Стефановић обишао је производне погоне „Борбених сложених система“ у Великој Плани у којима се ради на изради „Лазара“, „Норе“ и „Милоша“, где су му представљени кључни сегменти у процесу производње, резултати рада и планови за даљу производњу.

Према речима министра одбране, у јединицама Војске Србије за неколико недеља наћи ће се и нови “Милоши”.

- Радујемо се јер видимо напредак, видимо да се уговорне обавезе испуњавају и да ћемо до краја године имати већи број и “Милоша” и “Лазара” у нашем саставу. Захвалио бих се свима из “Југоимпорта” и из Министарства одбране и Војске Србије, као и свим радницима ове фабрике који су у претходном периоду напорно радили на развијању ових возила и њиховом уласку у серијску производњу  – рекао је министар Стефановић и најавио да очекује и новине за предстојећи сајам “Партнер”.

Он је истакао и да се континуирано опремање војске, као и инвестиције у домаћу памет и домаћу индустрију настављају.

- Хоћемо да наставимо са опремањем наше војске, али и да развијамо нова савремена средства којима ће наше јединице бити опремљене и способне да покажу свима да ћемо нашу Србију увек бранити од сваке врсте изазова. Ми смо потпуно посвећени регионалној стабилности и миру, али нећемо никада дозволити да неко помисли да Србију може војнички да угрози, а да на то Војска Србије неће имати апсолутно најбољи могући одговор – изјавио је министар одбране.

Како је истакао, нема јаке Србије без њене јаке војске и зато инвестирамо новац у њено опремање, с циљем да она буде фактор одвраћања и кадра да штити сваког грађанина и нашу отаџбину.

Директор компаније Југоимпорт СДПР Југослав Петковић истакао је да је реч о наставку онога што је рађено претходних година, као и да је серијска производња одмакла далеко.

- Имали сте прилику да видите и део “Нора” које ће се ускоро наћи у јединицама Војске Србије,  „Милоше“, чији смо већ први контингент испоручили, а следећи, као што је министар рекао, у наредних петнаестак дана су спремни за тестирање. Имали сте прилику да видите и “Нору” коју спремамо за Америку и то је наш понос, јер смо једна од ретких фирми која је позвана на тестирање, да би та хаубица званично ушла у Оружане снаге Сједињених Америчких Држава – истакао је директор Петковић.

Према његовим речима, у погонима је процес рада добро организован и иде у добром смеру.

- Очекујемо већ да за „Партнер“ покажемо, ако епидемиолошка ситуација буде то дозвољавала, и неке новитете, и што се тиче точкаша, и што се тиче ракетног програма – најавио је директор Петковић.

Уговор о куповини „Лазара“ иначе потписали су пуковник Александар Цакић из Управе за набавку и продају Сектора за материјалне ресурсе Министарства одбране и помоћник директора ЈП „Југоимпорт-СДПР“ Александар Лијаковић.

Захтев 212 српских интелектуалаца да се спречи закон о истополним заједницама! Више о томе ОВДЕ.

Извор: mod.gov.rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА