Најновије

ПАКАО У ИДЛИБУ: Руси искалили бес над "џихадистичким рајем", напад на Алеп неће проћи некажњено (ФОТО/ ВИДЕО)

Дана 21. марта поподне, низ руских ваздушних напада извршен је у северозападном сиријском региону Идлибу, где делује неколико терористичких група.

Пакао Идлиба (Фото: принтскрин)

Руске снаге лансирале су балистичку ракету, највероватније 9К720 "Искандер", из ваздухопловне базе Хмејмим на сиријској обали на неутврђени циљ у близини села Салвах које се налази на граници са Турском у северном Идлибу.

Сиријски провладини извори тврде да је ракетни напад циљао на седиште Корпуса ал-Шам, једне од највећих фракција у региону коју подржавају Турци. Међутим, ово тек треба потврдити.

Убрзо након тога, ратни авиони Су-35 и Су-34 руских ваздухопловних снага извели су серију ваздушних удара на град Сарамада у северном Идлибу који се налази у близини границе са Турском, као и на град Бсанкул на југу Идлиба.

У ваздушним нападима на Сарамаду уништена је фабрика гаса у власништву компаније "Ватад Петролеум", водеће компаније у власништву Хаџат Тахрир ал Шама (ХТС), који је фактички владар Идлиба, и повезан са Ал-Каидом.

У руским ваздушним нападима уништени су и камиони за шверцовање робе, који су такође у власништву терористичке групе. На десетине камиона је оштећено или уништено.

Руски удари вероватно су били одговор на смртоносни ракетни напад на град Алеп. Неколико ракета, које су лансиране из Идлиба, погодиле су округ Фардоус и Салхин.

Двоје цивила је убијено, а више њих рањено. Ракетни напад на Алеп представљао је очигледно кршење прекида ватре у Идлибу, до којег су Русија и Турска дошле 5. марта прошле године.

Нови руски удари на Идлиб били су најоштрији од почетка примирја. Руске снаге ће вероватно реаговати још оштрије на сваку даљу ескалацију милитаната које подржава Турска.

После Русије, и Кина суочила Сједињене Државе са новом реалношћу. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Медији

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА