Најновије

РЕПУБЛИКА СРПСКА У ПАКЛУ КОРОНЕ: "Пацијенте примамо у ходницима, умиру нам на рукама!"

Лекари и здравствени радници Ургентног одељења УКЦ Републике Српске налазе се у изузетно тешком стању, на измаку су снага, кревета скоро да нема, број пацијената се удвостручио. Прекинут је рад амбуланти - а у ванредном обраћању су замолили све грађане да имају стрпљења.

Борба лекара против корона вируса. (Фото: Јутјуб)

“Број ургентних пацијената за 100 одсто се повећао. Сада имамо преко 500 пацијената. Број здравствених радника није се повећао нити ће се повећати за 100 одсто. Достигли смо своје лимите. Ако се нешто брзо не догоди – доћи ћемо у ситуацију да нећемо имати простора, капацитета да збринемо ковид и нековид пацијенте”, казала је докторица Славица Зељковић из Ургентног ковид центра УКЦ РС.

“Од данас је прекинут рад амбуланти. Сви пацијенти који имају потребу за контролом, имају редовне прегледе не могу доћи до лекара. Ситуација је озбиљна. Мере су са сврхом да све ово зауставимао”, казала је.

Било је заражених здравствених радника, истакла је, али је још битније да су почели са вакцинацијом и да је одређени број њихових колега већ ревакцинисан. Од данас су критеријуми за пријем још оштрији, губици значајнији.

“Молим угоститеље да имају стрпљења. Нема оправдања за то. Сваки појединац мора дати свој допринос”, истакла је Зељковић.

Наташа Мијатовић, медицинска сестра из ковид одељења УКЦ РС рекла је да од јутрос, 22. марта нема ниједног слободног места.

“Пацијенте смештамо по ходнику центра. Људи нам умиру на рукама. Ми смо се одрекли живота, радимо без слободних дана, боловања. У тешкој смо ситауцији. Грађане и пацијенте молимо да буду стрпљиви”, казала је.

Молимо грађане да поштују мере – њихова заједничка је молба.

“Много времена проводимо разговарајући телефоном уместо да пружамо помоћ. Ситуација је тежа него прошле године. Алармантно је стање. Молим све да се придржавају мера. Молим пацијенте и грађане за стрпљење”, рекла је Мијатовић.

Наташа Иличић, медицинска сестра која не ради у ковид одељењу каже да су и они погођени комплетном ситуацијом.

“Пацијенти долазе без симптома, пролазе тријажу, немају симптома – испостави се да су позитивни. Стање је алармантно. Грађани морају да разумеју да ковид није једина болест, али пацијенти не могу да дођу на ред јер је УКЦ пребукиран. Има много онколошких пацијената, који испаштају. Стање после ковида је тешко. Пацијенти нису у истим функцијама у каквим су били. Не знам када је прошао дан без смртног случаја”, закључила је у обраћању.

У УКЦ РС данас је хоспитализован 421 пацијент обољели од ковид 19 од чега је преко 220 пацијената на неком виду респираторне подршке.

Хаџихафизбеговић снима и филм о "хероју" Насеру Орићу - бруталном кољачу Срба! Више о томе ОВДЕ.

Извор: N1

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА