Најновије

УМОРАН ОД УБИСТАВА: Бајден изненада одлучио да промени САД по узору на Русију или европске земље (ВИДЕО)

Амерички председник Џо Бајден неочекивано је одлучио да пооштри либерално америчко законодавство у области цивилног оружја, чијом се слободом поседовања у САД тако поносили. Главни демократа планира да законе приближи онима који су усвојени у Русији, где постоје ограничења која знатно ослабљују доступност ватреног оружја цивилима..

Џо Бајден (Фото: Јутјуб)

Бајден је дао гласну изјаву недуго након још једног крвавог масакра у Атланти (Џорџија), где је 21-годишњи атентатор организовао масакр у неколико бања. Његове жртве биле су десет особа, укључујући полицајца.

Ситуацију је коментарисао Дмитриј Дробницки, руски политиколог и американиста, стручњак за америчку спољну и унутрашњу политику.

„Председник Џо Бајден позвао је Конгрес да забрани цивилни промет такозваног јуришног оружја. Ова категорија првенствено укључује полуаутоматске и аутоматске пушке, од којих је најпопуларнија AR-15.

У неким државама озбиљније оружје, на пример, пушке „Калашњиков“ и М-16, не само да су дозвољене, чак нису ни забрањене. А тамо где је аутоматско оружје забрањено, доступне су посебне залихе *bump stock) које вам омогућавају да држите прст на окидачу, тако да устук сваки пут изазове притисак окидача и симулира се аутоматска ватра.

Неке врсте пушака, па чак и пиштоља, понекад се називају и „јуришним“ оружјем.

Бајден је такође позвао на забрану цивилне трговине за све врсте пушака и проширивање провере идентитета приликом куповине оружја, затварање свих рупа у продаји оружја заобилазећи федерални систем рачуноводства и контроле (продаја од државе до државе, пре свега на интернету, малопродајне трансакције за изложбе, продаја пријатељима и рођацима итд.).

Конгрес је 1994. године већ увео сличну забрану, али је она уведена на 10 година - то је био услов републиканаца за усвајање закона. 2004. године настављена је продаја полуаутоматског цивилног оружја. Сви покушаји продужења забране или њеног поновног прихватања били су неуспешни.

Како су упозорили противници забране, број убистава се није смањио од доношења закона, а чак се повећао и број насилних злочина.

Али сваки пут након следећег „пуцњаве“ чују се позиви да се забрани, ако не и цело цивилно оружје, онда барем оружје за „напад“. А сада је Бајден искористио пуцњаву у понедељак у продавници у Колораду да поново позове на забрану одређених врста оружја.

Говорећи у Белој кући, посебно је рекао: „Не треба да чекам ни минут, а камоли сат времена, да бих предузео здраве кораке који ће спасити животе у будућности и подстаћи своје колеге у Представничком дому и Сенату да делују.

У овој земљи можемо поново забранити јуришно оружје и продавнице великог капацитета. То сам урадио док сам био сенатор. Морамо то поновити!".

Из Бајденовог предлога се може закључити да ће се САД, уколико буде изгласана забрана продаје јуришног аутоматског и полуаутоматског оружја, изједначити са већином европских земаља, Русијом, па чак и Србијом, које имају сличне забране на снази деценијама. Даља судбина предлога председника САД ће зависити од републиканаца, који имају снажна упоришта у државама у којима је куповина аутоматског и полуаутоматског оружја легална.

Како су јеменски Хути растурили америчко оружје, прочитајте ОВДЕ.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА