Најновије

ОГЛАСИО СЕ СИНОД О ПРЕДЛОГУ ЗАКОНА О ИСТОПОЛНИМ ЗАЈЕДНИЦАМА! "То је за Српску православну цркву неприхватљиво"!

Синод Српске православне цркве, саопштио је данас да је предлог закона о истополним заједницима неприхватљив за Српску православну цркву, истичући да су свој став благовремено и у законом предвиђеном року поднели Влади Србије.

Патријарх Порфирије (Фото: Јутјуб)

“Поменути предлог закона за Српску Православну Цркву је неприхватљив, јер је огромна већина предложених одредби у супротности са Јеванђељем Христовим и свеукупним искуством и праксом Цркве на којима је духовно и морално утемељен наш српски народ, као и целокупна европска цивилизација”, наводе из Синода, додајући да је “недопустиво изједначавати истополне заједнице са браком и породицом”.

“Како је наведено у тексту Нацрта закона, јер се тако дискриминише брачна заједница, као хришћанска и Законом заштићена вредност. Црква поштује слободу коју нам је Бог даровао и разуме људску тежњу да своју слободу исказује на различите начине. Свети Архијерејски Синод је сагласан да постоји потреба за остварењем одређених личних, имовинских и других права оних које третира наведени нацрт закона, али је аргуменовано указао на могућност да се она у правном поретку Републике Србије остварују у потпуности административним путем, без задирања у брачно и породично законодавство”, наводи се у саопштењу.

Из Синода су нагласили да прихватају дијалог, као једини и неопходан пут за проналажење решења у вези свих питања од општег друштвеног значаја, изражавајући очевкиање да ће се уважити њихови аргументи по овом питању.

Подсетимо, недавно је и патријарх Српске православне цркве Порфирије говорио о овој теми, наводећи да разуме административне и друге препреке са којима се истополни партнери суочавају, те да се једино не слаже у томе да се таква заједница назове браком.

“Могу да разумем и људе који имају ту врсту сексуалне орјентације, да имају безброј административних проблема, изазова, притисака… Понекад и да имају потребу да регулишу свој статус. Нажалост, и по овом питању се види да Брисел не врши само политичке притиске, него врши и друштвене притиске на државе које треба да постану чланице. Али многе земље Европске уније, укључујући и Хрватску су, када је реч о цркви, имали прилику да чују веру цркве да је брак заједница мушкарца и жене, и да је породица заједница оца, мајке и деце. И у том смислу, када је реч о евентуалном закону, наравно да ми не можемо бити за то да се истополне заједнице назову истим именом као заједнице мушкарца и жене, у најмању руку”, истакао је.

Американци ушли на североисток Сирије, носе опасно наоружање. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: nova.rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА