Најновије

САД су недавно доживеле три велика пораза: Откривен Бајденов план војне акције, направиће кобну грешку!

Амерички стручњак Рафаел Ордуханијан именовао је главни и једини разлог зашто су Сједињене Државе током последњих пола века изгубиле три велика рата: у Вијетнаму, Ираку и Авганистану.

Бајден (Фото: Јутјуб)

Стручњак је у коментару за ФАН објаснио да Америка није била спремна за савремене изазове.

Часопис "Нешнал ривју" објавио је чланак о разлозима пораза Сједињених Држава у три рата. Новинари су амерички пораз описали са три фактора: слаба војна стратегија, поступцима политичара и расположењу јавности. Како напомињу аутори, Вашингтон је у ратове ушао под измишљеним изговором, што је довело до пораза.

Према Рафаелу Ордуханијану, разлога је много више од оних које су новинари навели. Штавише, један разлог следи из другог: неспособност политичког естаблишмента објашњава избор погрешне стратегије и прецењивање снага.

- Војни порази које је Америка претрпела настали су због чињенице да Сједињене Државе нису биле спремне за изазове са којима се суочавају крајем 20. и почетком 21. века - ово је промена биполарног света у униполарни, а сада на мултиполарни. Лоше процењивање ситуације доводи до чињенице да Америка сада, упркос материјално најмоћнијој војсци, није спремна за озбиљне војне сукобе - сматра он.

Стручњак је скренуо пажњу на то да Сједињене Државе настоје да укључе све своје савезнике у војну конфронтацију. То није само због потребе за консолидацијом, већ и због неспособности Америке да делује сама.

Ордукханијан је нагласио да су САД заглибљене у Ираку и Авганистану, губе конфронтацију са Русијом, Кинези, додуше, већ имају већу флоту и бољу опрему од Американаца. Штавише, Америка није у стању да порекне било какав сукоб са Ираном и почиње грозничаво трзати након било каквог помена Северне Кореје.

Американац је именовао два фактора који омогућавају Сједињеним Државама да остану на површини: контрола информационог простора и финансије. Ако се избаце ова два фактора, онда ће Сједињене Државе постати регионална земља.

- Економски, Америка је већ банкротирала у поређењу са Кином, а и у погледу оружја. Русија има нове врсте оружја. Према Американцима, требаће нам 15-20 година да нас сустигну. Остају само финансије и информације. Отуда и финансијске санкције, манипулације информационим простором, притисак на њихове савезнике у овој области - додао је експерт.

Саговорник ФАН-а нагласио је да Русија треба да смањи јаз у информационом простору и напусти доларску зону. Ово ће отрезнити Сједињене Државе, а затим ће се успоставити пуноправни и свеобухватни дијалог између земаља.

Међутим, Ордукханијан сумња да ће се то догодити под тренутном управом Џоа Бајдена. Он је сигуран да неуспеси Американце ништа нису научили.

- Можемо очекивати још једну војну авантуру. А, то може бити испуњено поделом у Сједињеним Државама. У њеној позадини кубанска ракетна криза чиниће нам се као цвеће. И то је застрашујуће. Бајден и његова администрација вероватно неће контролисати било шта у својој земљи - закључио је експерт.

Хрватски историчар о НАТО агресији - објаснио како су Срби спасили свет. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Ало

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА