Најновије

Дипломатски дебакл Вучића у Европском парламенту

Убедљивом већином гласова поменуте афере су ипак остале у Извештају о напретку Србије, од које се траже убедљивији резултати, кад је у питању истрага у важним областима попут правосуђа и слободе изражавања. Српским властима се замера и слаб успех у борби против корупције, организованог криминала, посебно од случајевима од јавног интереса, попут Крушика, Јовањице и Телекома Србија.

Алексаднар Вучић. (Фото: predsednik.rs)

Европска народна партија (ЕПП), група партија десног центра у којој је Српска напредна странка (СНС) приружени члан, гласала је да део реченице у којем се помињу конкретне афере буде изостављен.

За ово је гласало 165 од укупно 175 посланика колико сада има ова група у Европском парламенту. Два посланика ове групе из Белгије гласале су за останак афера у извештају, док је остатак био уздржан или није гласа, пренео је портал EWB.

И амандман који се односи на КРИК и Црту усвојен је огромном већином гласова. У њему пише да је ЕП згрожен недавним оркестрираним нападима неколико народних посланика и провладиних таблоида на истраживачке новинаре и чланове цивилног друштва, укључујући и КРИК и невладину организцију ЦРТУ и Отворени парламент (иницијатива Црте), у којима се они приказују као сарадници криминалних група и оптужују за покушај државног удара.

О поменутим проблемима за наш портал је говорила и европосланица Тања Фајон, која је истакла да је пред Србијом још много посла на путу ка ЕУ.

“Србија има још много посла, посебно у борби против корупције, области правосуђа и обезбеђивању поштовања слободе изражавања. Ово није само моје гледиште или становиште моје политичке групе, већ и Европског парламента, који је потврдио тај став гласањем о Извештају о напретку Србије”, рекла је Фајон.

Коментаришући седницу ЕП, Фајон је за наш портал рекла да су поменути случајеви од великог значаја и да су због тога укључени у текст Извештаја о Србији.

“То је учињено како би се упутила снажна поруку српским властима да обезбеде транспарентне истраге и на сваки начин спрече корупцију на свим нивоима. Чврсто верујем да је чланство у Европској унији крајњи циљ Србије, али, као што је већ много пута речено, предуслови за чланство су познати – организованом криминалу и корупцији, посебно на вишем нивоу, није место у ЕУ и треба их осудити. Нико не би смео да затвара очи пред њима”, истакла је она.

За брисање овог дела извештаја гласало је 198 посланика, односно готово сви посланици Европске народне партије (ЕПП) и мађарског Фидеса, који је донедавно био део ове групе. За останак афера у извештају гласало је 407 посланика, између осталих, социјалдемократе, либерали, Зелени и Левица.

За останак афера у извештају гласала је и већина групе Европски конзервативци и реформисти (ЕЦР) у којој највише посланика припада владајућој пољској странци Право и правда.

Спасојевић: Јесте дипломатски пораз, али ће ЕУ и даље жмурети на недостатак демократије

Говорећи о јучерашњој одлуци Европског парламента, професор на Факултету политичких наука, Душан Спасојевић каже да је у питању дипломатски пораз власти у Србији, јер њени представници нису желели да се у Европи спомињу афере.

“Било је формално јасно да су покушали то да спрече преко Европске народне партије, али да нису успели. Представницима Европског парламента је потпуно јасно шта се овде дешава, али нисам сигуран да смо дошли до тога они убудуће неће толерисати овакве ствари”, истиче Спасојевић.

Он додаје да, све док опозиција не ојача и СНС не истроши своје кредите, Европска унија ће имати разумевања за власт у Србији.

“Вероватно то неће бити у мери као што је то био случај до сада, али ипак мислим да ће и даље жмурети на мањак демократије у Србији”, каже Спасојевић.

Билчикова опомена

Представљајући кључне тачке извештаја пред Европским парламентом, Билчик је јуче поздравио “чињеницу да је чланство у ЕУ и даље приоритет и стратешки циљ Србије”, али је казао да треба да “унесемо више динамике у процес преговарања”.

“Постоје спољни фактори који утичу на цео процес, то су пре свега Русија и неке земље Западног Балкана”.

Билчик је истакао кључне тачке извештаја о Србији и рекао да се нада да ће добити велику подршку од државника свих земаља Западног Балкана.

Званичници Европске уније сматрају да Србија мора да покаже да жели да буде њен део, тако што ће прилагодити своје законе, али и однос према вредностима које негује ЕУ. То су пре свега већи степен демократије и слободе за све учеснике јавног живота.

“Битно је да се осигура слобода медија и да се новинари осећају сигурно”, истакао је Билчик. Он каже да је приотитет ЕУ када је реч о Србији повећање степена слободе медија и осигуравања сигурне атмосфере за рад новинара.

“Напади на новинаре и невладине организације су неприхватљиви”, упозорио је Владимир Билчик.

Нада се, како каже, да ће ЕП по том питању бити подједнако критичан и према другим државама, попут Малте и Билчикове родне Словачке, и да је његова порука Београду да се сви држе истих стандарда.

Пророчанство оца Гаврила: Србија ће вратити Косово! Ево ко ће у томе помоћи! Више о томе ОВДЕ.

Извор: nova.rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА