Најновије

СТИХИЈСКА НАЈЕЗДА МИГРАНАТА: Пандемија и висок водостај им не могу ништа (ВИДЕО)

Настављен је стихијски улазак миграната у БиХ!

Мигранти (Фото: Јутјуб)

У последњим месецима повећан број нелегалних улазака забележен је и на подручју Зворника.

Пандемија вируса корона затворила је границе, приземљила авионе, ученике помјерила из школских клупа и наметнула нову реалност , није успела да заустави прилив миграната у Босну и Херцеговину. Граница БиХ дуж река Саве, Дрине и Уне је 625 километара. Без обзира што је висок водостај Дрине, лица без адресе не одустају.

Комадир јединице Граничне полиције Зворник Муамер Фазлагић каже да су у јануару имали 50 одвраћених илегалних миграната, у фебруару месецу то је већ била бројка од 250 а до половине марта већ имамо цифру од 280 до 300, што значи да ћемо имати и повећан број у односу на фебруар.

Мештани зворничкок насеља Табанци истичу да се не плаше, али признају да им није пријатно када кроз њихова дворишта пролазе непозната лица.

Жељко Рикановић из МЗ Табанци каже да је миграната до зиме било у екстремно великом броју, и по стотину на дан.

Мигранти нелегално улазе и преко реке Саве. На категорисаном граничном прелазу Доње Црњелово који повезује ово село и суседну Јамену у Србији, граничари су некада имали пуне руке посла , али и проблема.

Неџад Шабановић полицијски службеник Граничне полиције Бијељина истиче да имају проблема са недостатком возила и опреме. - Кад имамо возила и опрему имамо проблем са недостатком запослених људи - напомиње Шабановић.

Како би били ближе Шенген зони мигранти су у последње време примећени и на подручју општине Шамац.

Захваљујући споразуму између Граничне полиције БиХ и МУП-а Републике Српске, полицијски службеници Полицијске управе Бијељина свакодневно, заједно са службеницима Граничне контролишу граничне линије.

- Када говоримо о упоредном периоду фебруар 2020. и фебруар 2021. године можемо констатовати да смо ми у овом месецу евидентирали 8 лица афроазијског порекла. Сва лица су са подручја Марока, сва лица су мушког пола и нису код себе имали никакву потребну документацију - каже Игор Капикул, начелник Сектора полиције ПУ Бијељина.

Пандемија, вакцинација и број оболелих у земљи и свету мигрантску кризу померили су у други план. Само је питање, до када.

Колико ће времена бити потребно да се Донбас деминира, сазнајте ОВДЕ.

Извор: РТРС

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА