Најновије

СЕЛАКОВИЋ ПРЕД НЕМЦИМА О КОСМЕТУ: ''Компромис, али не да једна страна добије све''

Суштина позиције Београда по питању односа са Приштином је у томе да је неопходан компромис који подразумева озбиљан приступ како ни једна страна не би добила све, већ да обе добију довољно, поручио је данас министар спољних послова Србије Никола Селаковић у Берлину.

Селаковић у Немачкој (Фото: Министарство спољних послова Србије)

„Разговарали смо о важном питању односу Београда и Приштине, дијалогу на пољу нормализације односе, а ја сам изнео позицију Србије и исказао подршку специјалном представнику Мирославу Лајчаку”, рекао је Селаковић након састанка са шефом немачке дипломатије Хајком Масом, на заједничкој прес конференцији.

Селаковић је напоменуо да је по том питању, суштина позиције Србије, оно што увек говори и председник Александар Вучић, а то је компромисно решење, али које не подразумева да једна страна добије све, а друга ништа.

„Компромис подразумева озбиљан приступ, да будемо у ситуацији да ни једна страна не добије све, а да сви добију довољно”, рекао је Селаковић.

Он је навео да се наставити разговори на ову тему, која је, каже, важна на европској агенди Србије, али је и од значаја за стабилност региона.

Селаковић је још једном позвао Маса да посети Србију, подсећајући да је та посета неколико пута планирана и одлагана.

„Али, желим да верујем да ће се што пре стећи услови да се видимо у Београду, да наставимо разговор, и заједнички да радимо на питањима од значаја за Србију и Немачку и европски пут Србије”, рекао је шеф српске дипломатије.

Како је рекао, разговарали су о ЕУ путу Србије, нужности задржавања реформског курса на пољу владавине права, као и о слободи медија.

„Замолио сам за приступ који ће подразумевати много тога конкретног, јер су реформе имале успех увек када смо наилазили на отвореност у комуникацији и када нам је скретана пажња на ствари које би требало да се мењају”, рекао је Селаковић.

Он је указао и на потребу отварања очигледније европске перспективе земљама Западног Балкана, региона који географски, културолошки, менталитетски припада европској породици народа.

Селаковић је навео и да је одлична економска и привредна сарадња Србије и Немачке, у чијим компанијама у Србији ради 67.000 људи, а циљ је, каже, да се дође до бројке од 100.000.

Изнео је податак да је ниво трговинске размене 5,3 милијарди евра, уз уверење да ће моћи да буде и виши.

Селаковић је поручио да је за Србију, Немачка кључан економски партнер и земља захваљујући чијој помоћи и предусретљивости је Србија успела да уради много на побољшању економске слике и животног стандарда грађана.

„Биће ми задовољство да наставимо сарадњу у будућности. Још једном, позивам те да дођеш у Београд, да наставимо разговоре. То нам је потребно у региону, да видимо много више људи из земаља ЕУ, чија се реч добро слуша и чији глас значајно утиче на даљи ток европског пута Западног Балкана и Србије”, рекао је Селаковић, преноси Танјуг.

Шта је патријарх Порфирије рекао о сусрету са папом Фрањом, сазнајте ОВДЕ.

Извор: Политика

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА