Најновије

ВАТИКАН НИЈЕ ТРАЖИО ПОСЕТУ СРБИЈИ: Патријарх Порфирије је отворен према дијалогу, сусрет са папом Фрањом је могућ

Српска православна црква кад је у питању евентуални долазак поглавара Римокатоличке цркве у Србију и даље је на истој платформи - посета папе Фрање није искључена, али уз испуњење више услова који прате овакву посету.

Патријарх Порфирије (Фото: Јутјуб)

Од новог поглавара СПЦ, познатог по искреним везама које је као митрополит загребачко-љубљански изградио са представницима Римокатоличке цркве, део јавности очекивао је блажи став према овом питању. Патријарх Порфирије, међутим, истиче да ће одлука о евентуалном сусрету са папом бити резултат саборног промишљања унутар СПЦ.

- То зависи од доста фактора. До сада, колико знам, није било ниједне иницијативе из Ватикана ка Српској православној цркви на тему папине посете. Да ли ће и када до тога доћи, то само Бог зна - казао је патријарх Порифирије за РТС.

Нови српски првојерарх, ипак, не крије да је папа учинио велики гест када је после писма покојног патријарха Иринеја са аргументима у прилог заустављања процеса канонизације хрватског кардинала Алојзија Степинца, формирао мешовиту српско-хрватску комисију за дијалог о историјској улози ове контроверзне личности.

Први јавни иступи патријарха Порфирија указују да ће у односима према Ватикану он бити на трагу свог претходника патријарха Иринеја. То подразумева отворени став према дијалогу и свим питањима која оптерећују узајамне односе. Иринеј је чак, као владика нишки, имао нешто либералнији став према папином доласку, сматрајући да би ова посета могла да донесе само добро нашем народу и нашој цркви. Избором за патријарха, Иринеј је испољавао више резерве према овом питању.

О папиној посети дуго се говори, а као тема наметнула се са доласком папе Фрање на чело Ватикана. Он не крије да му је стало до изградње веза са православним народима и црквама, посебно Руском. Српска патријаршија, у тумачењима, узима се као једини пут који из Рима води до Москве. Долазак поглавара Римокатоличке цркве у Србију најближи је био 2016. године, када је папа Фрања прихватио позив тадашњег председника Србије Томислава Николића, да допутује као шеф ватиканске државе. Ова посета, међутим, није припремана са СПЦ, која у том тренутку није имала формулисан став о овом питању, па је посета одложена.

Кључни елемент у ватиканском протоколу, када је реч о папиним посетама страним земљама, без обзира на то да ли у звању државника или верског поглавара, јесте сагласност локалне и најбројније цркве у земљи посете. СПЦ до сада формално није заузимала став о овом питању, иако није тајна да се добар део владика противи свакој иницијативи о доласку римског епископа у Србију сусрет са папом Фрањом је могућ.

Кризни штаб у петак, тема пооштравање мера. Медицински део не одустаје од потпуног закључавања. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Вечерње новости

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА