Најновије

Руска војска добија 20 најсавременијих тенкова "армата" са новим могућностима

Руска војска ће добити 20 најсавременијих Т-14 Армата тенкова до краја године, објавио је Тас, цитирајући изјаву заменика министра одбране Русије.

Армата (Фото: mil.ru)

Заменик министра одбране Алексеј криворучко додао је ће у истом року војсци на коришћење бити предато 65 серијски произведених тенкова Т-90М.

Осим тога, рекао је да ће 18 борбених средњих и тешких дронова и бригада Искандер-М тактичких ракетних система бити испоручени "пре рока“, преноси Дифенс пост.

Војска Русије добила 200 оружаних система

У међувремену, министар одбране Сергеј Шојгу открио је ове недеље да су руске снаге добиле "око 200 важних оружаних система“ у првој половини године. Међу њима су "вишенаменска борбена летелица Ми-8МТПР-1 и хеликоптери Ка-52, 12 радара, мобилни обалски ракетни систем Бастион и девет поморских пловила, укључујући и Пројекат 885М, ракетну подморницу Казањ на нуклеарни погон и Пројекат 21631, корвету Грајворон.

Роботизовани тенк

Т-14 је најновија верзија серије Армата и тренутно се спроводе испитивања на терену. Иако је то возило са људском посадом, већина његових функција је "роботизована“, рекао је шеф руског државног предузећа Ростек за Тас лане.

"Посада Армате не мора прецизно да нишани, већ само угрубо – електроника ће урадити остало - прецизно ће одредити растојање до мете и нациљати је“, објаснио је шеф Ростека Сергеј Чемезов.

"Заправо, тенк користи елементе вештачке интелигенције како би помогао посади да дејствује по мети“, додаје он.

Додатна безбедност посаде

Пуњење, нишањење и опаљивање се од почетка до краја обавља помоћу вештачке интелигенције, што посади оставља само да донесе одлуку да се пуца, казао је Чемезов у априлу.

Возило тешко 48 тона дичи се куполом без посаде која поседује глатку цев топа 2А82-1М калибра 125 милиметара, способну за самостално пуњење.

Купола без посаде омогућава војницима да седе у оклопљеној капсули унутар тенка уместо крај топа, као код традиционалних тенкова. Такав положај посади пружа далеко више безбедности од непријатељске ватре.

Тенк је такође опремљен "нуклеарном, биолошком и хемијском заштитом, аутоматским системом за гашење пожара и лансером димних граната. Нови "Афганит“ систем активне заштите штити возило од вођених антитенковских пројектила и ракета.

Верзија без људске посаде

Произвођач Уралвагонзавод (део Ростека) такође развија беспилотну верзију тог тенка у ограниченом броју примерака, који ће се користити за тестирање "технологије без људске посаде за друге копнене роботе“, додао је Чемезов.

Т-14 се базира на модуларној Армата платформи, која такође служи као основа за оклопне и борбене транспортере пешадије.

Стигла потврда и од Американаца - Русија водећи светски лидер у стратешком наоружању! Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Б 92

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА