Најновије

АМЕРИКА НА КОРАК ДА ИЗАЗОВЕ ТРЕЋИ СВЕТСКИ РАТ! Бајден отворено најавио напад на Москву!

Администрација Џозефа Бајдена припрема се за извршавање сајбер напада на руске мреже, известио је Њујорк Тајмс, описујући провокацију као меру одмазде осмишљену да Москви пошаље поруку.

Џо Бајден. (Фото: Јутјуб)

Позивајући се на званичнике упознате са операцијом, Њујорк Тајмс наводи да се очекује да "наредна тајна акција" усмерена на Русију започне током наредне три недеље и да је предвиђено да сајбер напади буду "очигледни" председнику Владимиру Путину и руским обавештајним службама али, не и "ширем свету".

Напад ће се вероватно поклапати са новим економским санкцијама против Москве, као и извршном наредбом председника Џоа Бајдена која би појачала сигурност мрежа америчке владе.

У интервјуу прошле недеље, Џејк Суливан, Бајденов саветник за националну безбедност, рекао је за Тајмс да подржава извођење тајних операција које би "Руси разумели, али можда неће бити видљиве ширем свету", тврдећи да ће такве акције приморати "широку стратешку дискусију" са Москвом.

Наводно неизбежни сајбер напад уоквирен је као одмазда на пробој SolarVinds високог профила. Хак, који је први пут пријављен у децембру, пружио је бедкодни приступ програму за управљање мрежом који је дистрибуирала компанија SolarVinds из Тексаса.

Хакери су успели да искористе експлоатацију да компромитују системе више од 100 комерцијалних фирми широм света, као и девет америчких владиних агенција. Описан као један од највећих и најсофистициранијих сајбер напада до данас, требало је осам месеци пре него што је откривено шта се десило.

Вашингтон тврди да је напад могао бити изведен само уз помоћ стране владе. Америчке обавештајне агенције тврдиле су да је напад "вероватно руског порекла", али нису пружиле доказе за ту тврдњу.

Москва је порекла било какву умешаност у инцидент, називајући оптужбу "још једним неутемељеним покушајем" САД-а да оцрни Русију.

Говорећи прошлог месеца за Си-Би-Ес, Суливан је рекао да ће САД употребити "мешавину виђених и невиђених алата" да казне Русију због наводног извршења напада SolarVinds.

Додик активира Анекс 10 Дејтонског споразума, сада је јасно чега су се толико плашили! Више о томе ОВДЕ.

Извор: РТ/Ало

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА