Најновије

ИНТЕРВЈУ КОЈИ ЈЕ ПОДИГАО ВЕЛИКУ БУРУ: Због чега вакцина другачије делује на гојазне људе?

Раул Пелини је директор једног дела хирургије у болници Регина Елена у Риму. У интервјуу који је дао италијанском листу "Republica" открио је резултате истраживања које је подигло велику буру на Апенинском полуострву.

Лекари лече пацијенте од корона вируса. (Фото: Јутјуб)

Резултати тог истраживања објављени су на MedRxiV, а засновани су на анализи 248 људи који су примили Фајзер вакцину, од којих је било 158 жена и 90 мушкараца. Од тога 56 је било у почетној фази гојазности, а 26 су већ били изразито гојазни. Код ове последње групе антитела после вакцине су била упола мања него код људи са нормалном телесном тежином. Антитела су анализирана седам дана након друге дозе вакцине.

Такође, назначено је да су антитела била виша код младих особа и жена.

Др Пелини је ипак накнадно прецизирао да ова реакција, то јест број антитела није једини параметар за процену ефикасности вакцине и објаснио је да вакцина наравно делује и на гојазне људе, али по сазнањима њега и његовог тима – слабије.

Константно стање упале ниског степена, присутно код људи са прекомерном тежином, може да ослаби неке имуне одговоре, укључујуц́и оне које покрећу Т ћелије, пишу научници.

Будући да је гојазност главни фактор ризика за морбидитет и морталитет код пацијената са ковидом 19, неопходно је планирати ефикасан програм вакцинације у овој подгрупи, пише у извештају. Докази сугеришу да су инфекције SARS-CоV-2 теже и задржавају се око пет дана дуже код људи који су гојазни него код оних који су витки.

Шешељ саопштио јавности узнемирујуће информације! Више о томе ОВДЕ.

Извор: nova.rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА