Најновије

СРАМОТНО САОПШТЕЊЕ БЕЗИМЕНИХ АКАДЕМИКА: КиМ није питање за САНУ, подржавамо Костића!

Право на лично мишљење, као и на његово изражавање, никоме се не може ускратити, наводи се у саопштењу Извршног одбора Српске академије наука и уметности, у којем се истиче да огромна већина академика "даје пуну подршку Председништву и Извршном одбору Академије".

Владимир Костић (фото: Јутјуб)

Из Извршног одбора Српске академије наука и уметности су саопштили да је "управо у јеку напада на председника и поједине чланове САНУ, њена руководећа тела, па и Српску академију наука и уметности (САНУ) у целини, који ових дана заокупљају јавност, покренути делом и од неколицине академика који су пропустили да искористе процедуралне могућности у самој кући или нису били задовољни изјашњавањем академика, велика већина чланова САНУ осетила потребу да се, у својим одељењима, овим поводом огласи".

"Текстови које су готово сва одељења званично упутила Председништву и Извршном одбору, а у неким случајевима и свим члановима САНУ, по садржини и тону су различити, али су њихови заједнички именитељи: 1. да се право на лично мишљење, као и на његово изражавање, никоме не може ускратити; и 2. да је неприкладно и неприхватљиво прозивање чланова САНУ да се појединачно изјашњавају по принципу ‘да или не’ на питање које предлагач самог поступка поставља, већ и због добро познатих политичких и историјских асоцијација које такав захтев буди", стоји у саопштењу Академије.

У саопштењу се између осталог наводи да су чланови САНУ дуги низ година били "потпуно слободни да се изјашњавају о проблему Kосова и Метохије на најразличитије начине (многи су ту могућност искористили и користе је), да би их неко ко то није уочио прозивао да своје претходно образложене ставове укратко понове по његовом диктату".

Из Извршног одбора САНУ напомињу да је "огромна већина академика јасно дала подршку Председништву, Извршном одбору и председнику САНУ да наставе са радом".

"Степен ове подршке знатно подиже захтеве за још одговорнијим деловањем, али и указује да је неприхватљива атмосфера која се креира у делу јавности да се проблем KиМ великим делом прелама баш у САНУ, која као да постаје некаква парадигма за решавање читавог овог проблема. То једноставно није тачно: ради се о проблему који нити је генерисан уз учешће САНУ, нити је она икада била званично позивана да учествује у његовом решавању. Академија за то нема ни формалне могућности, ни овлашћења", наводи се у саопштењу Извршног одбора САНУ.

Из Извршног одбора САНУ истичу да "САНУ као институција, укључујући и већину њених института, већ деценијама, а и данас, даје и нуди сакупљени и истражени материјал, знатним делом већ и дигитализован, публикује податке, мишљења и анализе засноване на научној и уметничкој истини".

А доктор Лађевић је поредложио фашистички приступ, затворити све који се не вакцинишу, опширније ОВДЕ.

Извор: РТС

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА