Најновије

ПОСЛЕДЊИ РАЗГОВОР ЛЕГИЈЕ И СЛОБЕ! Откривено зашто је командант ЈСО стварно издао Милошевића!

Породица Милошевић провела је последњу заједничку ноћ у вили "Мир" на Дедињу тог 31. марта пре тачно 20 година. Уследило је хапшење Слободана Милошевића, некадашњег председника Србије, и онда на Видовдан 28. јуна 2001. изручивање Хашком трибуналу због оптужби за злочине у рату у бившој Југославији.

Милошевић (Фото: Јутјуб)

Томе је претходила тродневна драма, о којој сада гледамо и мини-серију "Породица", а због даноноћне страже присталица и симпатизера СПС и ЈУЛ испред резиденције и непотпуне контроле нове власти окупљене око Демократске опозиције Србије (ДОС) над војском и полицијом. Драма је окончана после седмочасовних преговора, након којих се Милошевић предао.

Сусрет у ходнику

У међувремену се десио и последњи сусрет Милорада Улемека Легије и Милошевића у мрчном ходнику виле "Мир", у којој су искључили струју и воду да би испровоцирали екс председника да се сам преда. Задатак Легије био је да му уручи налог за хапшење због ненаменског трошења новца из државне касе. Милошевић му је поручио да га живог неће ухапсити.

- Ја сам војник државе, слушам наређења... И треба ово да вам дам - рекао је Легија.

- Шта је то - упитао је Милошевић.

Пошто му је одговорио да је налог, Милошевић је узвратио:

- Да се носиш у пи*ку материну и ти и тај твој налог. И реци оним твојим говнарима да не могу овако да ме хапсе. Јеси чуо? Дубоко си ме разочарао. Само да знаш... Знам све шта сте радили... И ти и она твоја банда. И ако паднем ја, падаш и ти.

Овако је приказано у серији. Сведоци кажу веродостојно и објашњавају да је Легија окренуо леђа Милошевићу да би себе спасао:

- Улемек је био сигуран да Слободан неће бити испоручен Хагу, како су Милошевићу тада обећали неки досовци попут Војислава Коштунице. Истовремено, због шуровања с досовцима био је убеђен да ће спасти себе хапшења.

Никола Шаиновић, бивши потпредседник Владе СРЈ, прича  да је Легију руководство тадашње државе послало у вилу "Мир" да преговара са Милошевићем:

- Знали су се, али он није имао никакав директан однос с Милошевићем. Легија је у том тренутку слушао државно руководство. Кључна улога је Ђинђић и они који руководе државом. Зато, шта год да се десило у том личном последњем разговору, није имало утицаја на исход. У целом расплету нема директне Легијине улоге, осим као официра који реализује оно што му се нареди. На крају је ипак Легијина јединица кренула у напад.

Иначе, кључни преговарач био је Чедомир Јовановић, а по одлуци Зорана Ђинђића. С њим је Милошевић пристао да преговара. Уз посредство социјалисте Бранислава Ивковића, који је био уз екс шефа државе у вили, где су тензије биле подигнуте до опасности од трагичног исхода.

- Хапшење Милошевића је било планирано као да су се деца играла. Два инспектора су отишла до његове куће с позивом да крене с њима на информативни разговор. Пошто су прошли ту фамозну капију куће, видели су борбено возило ВЈ и 30 припадника гардијске бригаде у дворишту јер је Милошевића и даље обезбеђивала Војска. Једна од невероватних околности јесте да они нису имали било кога другог да позову него ЈСО - присетио се Јовановић и открио драматични детаљ из те вечери:

- Један од људи који су били поред Милошевића пуцао је на припадника ЈСО, не знајући да је он, тај момак са фантомком, његов син. То су неке околности које су пресудно утицале на мене.

Страх од сукоба

Према речима Бранислава Ивковића, Легија је имао кључну улогу у увођењу Јовановића у вилу "Мир" на преговоре са бившим председником:

- Ја сам ишао испред њега да моји не би пуцали на њега, Легија је ишао иза њега да његови не би пуцали на Јовановића. Јовановић се врло разумно понашао током преговора, поштовао га је.

Милошевић је, како је додао, пристао да се преда после преговора са Јовановићем.

Спречен масакр у вили "Мир"

Бранислав Ивковић, некадашњи високи функционер СПС, открио је да је у ноћи хапшења Милошевића спречен масакр у вили "Мир".

- Слободан је био смирен човек, свестан ситуације у којој се налази. Трагао је за решењем да нико не страда, рачунајући и људе у вили и оне који су испред.

Потврдио је да је у кући у том моменту било много оружја, али да га Милошевић није узимао. Постојала је, каже, сумња да дође НАТО хеликоптер, помоћу ког ће отети Милошевића, те би то оружје служило за одбрану.

- То је била сурова и тешка истина за Слободана Милошевића, али је он био свестан ситуације у којој се налазио и чинио је све да спасе људе око себе и народ око резиденције. Нас је нека јединица разбила по ногама, били смо крвави. Склонили су нас да би могли да уђу унутра. С друге стране виле, из суседне улице, јавља ми се мој човек и каже да њих тамо има јако мало, да полиција надзире и не знају шта да раде. У том тренутку се укључује Чедомир Јовановић и каже: "Разумни смо људи, дај да ово решимо на миран начин." Тачно је, преговорима је спречен масакр који би био и те каква црна мрља у историји Србије - поручио је Ивковић у јутарњем програму ТВ Прве.

Слоба продат за 10 милиона долара

- Милошевић је продат Хашком трибуналу за 10 милиона долара, рекао је крајем 2017. Мирослав Лазански, сада амбасадор у Москви и тадашњи војни аналитичар. У ТВ дуелу са лидером ЛДП Чедомиром Јовановићем рекао да је потпуно очигледно да је неко узео милионе за Милошевићеву главу:

- Продали су председника Милошевића! Постојала је награда од 10 милиона долара. Ко је узео те паре, не знам, али очигледно је неко узео лову јер би био луд да није. Милошевић је продат кад је стекао највећу цену. Баш као и Младић, баш као и Караџић...

Дачић: Слобу су преварила три политичара

Председник парламента и лидер социјалиста Ивица Дачић испричао је да су тројица кључних актера обећала Милошевићу да ће остати у земљи, а онда га сви листом изневерили:

- Чеда Јовановић је у име премијера Ђинђића и председника Коштунице потписао гаранцију приликом хапшења да Милошевић неће завршити у Трибуналу. Преварили су га.

Он је навео да је Милошевић испоручен противуставно и да за то још нико није одговарао.

- После изнуђене предаје Марија (ћерка Слободана Милошевића, прим. аут.) била је љута. Није била за његову предају, чак је причала да му је боље да се убије него да се преда. Зато је и припуцала на Чеду. Ако он већ хоће нешто да прича, треба да разјасни свој однос са Легијом и "земунцима". Бивши шеф оперативне групе "Поскок" Миле Новаковић тврди да је "земунски клан", укључујући и Легију, имао дил са опозицијом и да су учествовали у 5. октобру. Значи, то је полиција утврдила када су радили на њиховом хапшењу. Потврдио је да је био велики политички притисак да се Душан Спасојевић пусти из затвора - испричао је Дачић очигледно инсинуирајући да је Јовановић због веза са "земунским кланом" био главна полуга тог притиска.

Неко је требало да погине, хапшење било намештаљка

Бивши председник Југословенске левице Љубиша Ристић, који је био близак сарадник Мирјане Марковић, открио је мало познате детаље о хапшења Слободана Милошевића.

- Све је то била намештаљка да неко погине и да се направи прича, ја сам покушавао да упознам светску јавност с тим шта се догађа. Видео сам те кримосе који су то вече висили напољу около, а народ је био ту. Милошевић ми је рекао да идем, а схватио сам да ме је тад чувао, био сам пола сата те вечери и отишао. Страшно је да 20 година лажу све о томе - испричао је Ристић.

Грчки министар Пахуљас нам је рекао да су Американци у октобру 1998. предложили да Милошевић с породицом бира земљу у коју ће се склонити, али је избачен - каже Ристић.

Милошевић попио виски пре него што је отишао у Хаг

Хапшење бившег председника СРЈ и Србије почело је 30. марта 2001. и завршило се тек после два дана, уз жестоку драму у вили "Мир" и седмочасовне преговоре о предаји.

Тадашњи управник Централног затвора Драгиша Блануша открио је јавности неке тајне из чувене ћелије број 1.121, у којој је боравио Милошевић све до изручења Хашком трибуналу. Испричао је и како је дошло до невероватне ситуације да притвореник и управник пију заједно виски:

- Милошевић се окренуо лево-десно и рекао ми: "Управниче, могли бисте да дођете вечерас, а могли бисмо и нешто да попијемо." Ја се онако тргнем и окренем лево-десно. Сами смо и кажем: "А шта пијете" уместо да кажем да је то забрањено. Он каже: "Па пијем све." И купим флашу вискија. Вратим се око 11 сати увече, ставим две чаше и флашу код себе да ови стражари не виде и одем... Разговарали смо о људима који су га окруживали, пре свега у полицији, о његовом лошем избору људи, разговарали смо о много чему, о мојој породици, његовој... Када је дошао, рекао је: "Мене су сви напустили, осим породице", онда сам ја рекао: "Па ето, то су ти ваши лоши избори."

Блануша каже да је на њега један тренутак оставио јак утисак.

- Тужилац саопштава: "Ви сте сада ухапшени и сад сте у надлежности Хашког трибунала." Официр безбедности прилази и ја прилазим и кажем: "Не можете да га вежете." Видим да, према правилу службе, то следи. Он ме погледа, а ја наставим: "Овде, на овој територији, нећете га везати." И он покуша онда да га претресе, али ја и то спречим.

Чеда Јовановић до детаља описао кобну ноћ у вили "Мир"! Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Српски Телеграф
 

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА