Најновије

"НАПАДАЈУ СВЕ ШТО ЈЕ ЗДРАВО У СРБИЈИ!": Еколошки устанак испред Скупштине! (ФОТО/ВИДЕО)

Протест еколошких активиста, организација и грађана почео је у Београду, испред Скупштине Србије. Потребан нам је еколошки патриотизам, морамо се борити против похлепе сваке врсте, а похлепа је кад реке и потоке ставе у цеви за нешто мало киловата, рекао је песник Љубивоје Ршумовић на самом почетку.

Грађани на протесту. (Фото: Јутјуб)

Окупљенима се прво обратио дечји песник Љубивоје Ршумовић. „Данас треба знати што су на свету знали стари народи, вероватно и ви знате, чули сте за једну групу, један део народа на Новом Зеланду, који су успели после много година да своју култну реку прогласе живим бићем, дакле неким правним субјектом и издејствују у парламенту да та река добије заштитника, тзв. омбудсмане – да је чувају, да се она достојанствено рађа и тече. У име аманета – ја сам вода и вода је ја… Изједначавање човека са природом око нас – ја сам дрво и ово дрво је ја, ја сам земља и ова земља је ја, ја сам ваздух и ваздух је ја“, рекао је Ршумовић.

Данас нам је потребан еколошки патриотизам, то је управо ово што сам рекао – да је природа ја и да сам ја природа, додао је. „Морамо се борити против похлепе сваке врсте, јер похлепа је и ово због чега смо се састали овде у овом заиста великом броју. Похлепа је стављање потока и рекла у цеви, да би се добило нешто мало киловата“, истакао је познати песник. Ако узмемо реке и потоке, она срна и јазавац немају одакле да пију воде, додао је.

Без воде нема слободе, а она се трује нон стоп. Без земље нема хране, без ваздуха нема живота. Хоћу да вас подсетим да то све одлази од нас због неког профита и неке несвесности. Сече се грана на којој седимо. Ово нема везе са политиком, то има више везе са опстанком човека на овим просторима, са генерацијама које долазе после нас - рекао је фронтмен групе Партибрејкерс Зоран Костић Цане.

Он је навео и да га савест и љубав према земљи тера да каже да смо у великом бедаку, та да због неке провозије и визије постајемо грађани другог реда. 

- Кукавичлук поручује да неко о нама одлучује, а то није тачно. Ми одлучујемо о овој земљи. Ми другу земљу немамо, ми смо одавде. Немојмо да дозволимо да нам се деца рађају болесна и да будемо грађани другог реда, ово је наша земља, једина коју имамо - рекао је Цане.

Активистима су се придружили и фриленсери који протестују због предлога измена закона о опорезивању, а који су камповали испред парламента од четвртка.

Еколошке организације направиле су документ у ком су изнеле 13 захтева држави у вези са еколошким питањима:

1. Поштовање Устава и постојећих закона,

2. Усклађивање прописа са највишим стандардима животне средине

3. Учешће грађанки и грађана у питањима здраве животне средине

4. Информисање и образовање о заштити животне средине на свим нивоима

5. Заштита природе,

6. Заштита свих шума, заустављање сече у заштићеним оподручјима и пошумљавање

7. Обустава градњи и ревизија штетних пројеката МХЕ

8. Очување водних добара

9. Здраве урбане средине

10. Одговорно управљање отпадом

11. Да дишемо чист ваздух

12. Добру енергију за све

13. Свеобухватни одрживи развој

Активисти Драгана Арсић из Покрета Одбранимо шуме Фрушке горе, Никола Коља Крстић из Покрета Тврђава и Добривоје Милосављевић из Групе грађана из Панчева окупљених у Иницијативи „Одбранимо Теслу“ рекли су уочи „еколошког устанка“ да је грађанима прекипело, да се боре за здраву животну средину, односно своје елементарно право.

Без потврде о вакцинисању неће моћи да се путује! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Правда/N1/direktno.rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА