Најновије

КРАО ЗЛАТО, ШВЕРЦОВАО ХРАНУ, МУЧИО СТАНОВНИКЕ СРЕБРЕНИЦЕ: Депеше муслиманских обавештајаца о Орићу

Муслиманска обавештајна служба Орића сматрала криминалцем одговорним за шверц хране, проституцију, убиства и крађу злата.

Насер Орић (Фото: Јутјуб)

Депеше бивше муслиманске обавештајне службе, које су у поседу бањалучке АТВ, показују да је бивши командант Армије БиХ Насер Орић - у депеши означен као А-101, сматран одговорним за шверц, проституцију и убиства на подручју Сребренице.

Да га разоткрију била је намера и пред Орићево гостовање на тадашњој ТВ Тузла почетком 1996. године.

Обавештајна служба имала је спремна питања за телефонско укључење током Орићевог гостовања.

„Када ће А-101 АРБиХ вратити 28 кг злата отуђених почетком агресије из фабрике „14. Март” у Сребреници? Познато је да је А-101 држао контролу над свим логистичким базама, и зашто није спречио злоупотребе у расподели хуманитарне помоћи која се уместо поделе гладном народу продавала на пијаци у Сребреници? Зашто је А-101 издао одобрења појединим лицима да у свако доба узимају храну из магацина док су остали становници Сребренице гладовали?”, наводи се у депеши АИД-а.

Како су онда, за хуманитарну катастрофу у Сребреници били одговорни Срби, питају се у Републици Српској, наводи АТВ.

Та квалификација често се виђала и у оптужницама против припадника Војске Републике Српске.

„Што заиста с друге стране потврђује да је Орић и његова, могу слободно рећи, банда која је харала Сребреницом и убијала и Србе, а такође и одређене бошњаке који нису били лојални тој криминалној структури у ствари и вршила расподелу, односно касније продавала хуманитарну помоћ свом становништву. А што се касније ставља на терет Србима”, рекао је Милорад Којић из Центра за истраживање рата.

Депеше показују и да Сребреница није била демилитаризована зона, јер је великом количином оружја господарио, управо, Насер Орић.

„Познато је да је А-101 издавао наређења у време пада Сребренице и како обзиром на велику количину наоружања Сребреница није могла да се одбрани, када А-101 зна шта је имао у магацинима и за кога је А-101 чувао или препродавао?”, кажу у депеши АИД-а, преноси Танјуг.

Тадашња обавештајна служба за Орића је припремила и питања о убиствима Бошњака на подручју Сребренице, међутим, Орић је увек успевао да избегне да одговара за своје поступке. Да су све ово знали, питање је да ли би у другом ентитету и помислили да сниме филм о свом, како кажу, „хероју” Насеру Орићу.

Шта је Емир Кустурица рекао о правим српским герилцима, прочитајте ОВДЕ.

Извор: Политика

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА