Најновије

ПОНОВО РАДЕ ТРЖНИ ЦЕНТРИ! ОПРЕЗНО: На вас ће све време мотрити корона редари! Ко не поштује важно правило, биће избачен

Градски штаб за ванредне ситуације Града Београда, након одржане седнице, донео је наредбу да почев од данас, 12. априла, у радном времену сваког дана од 6 до 22 часа, могу радити затворени или отворени трговински центри и слични објекти у којима се обавља делатност у области трговине на мало.

Поново раде тржни центри (Фото: Јутјуб)

Наредба искључује угоститељске објекте у затвореном простору, а који се налазе у склопу поменутих објеката и у којима се врши услуживање хране и пића седећих гостију. У потоњим објектима дозвољена је само шалтерска продаја.

Управљач објекта дужан је да обезбеди да се испред шалтера за продају хране и пића не окупља већи број лица, да између лица која чекају на куповину хране и пића постоји размак од најмање два метра у свим правцима, као и да су видно обележени линија кретања до и од шалтера.

На улазу мора видно бити истакнута корисна површина целог објекта, односно простора и број лица која могу бити присутна и обавеза посетилаца да носе заштитне маске, уколико објекат има више улаза и излаза, морају се одредити и видљиво обележити који су улазна, а који излазна врата.

У објекту морају бити одређене и видљиво обележене линије кретања на тај начин да се онемогући боравак или окупљање већег броја лица на једном месту, као и безбедни правци кретања од улаза до излаза.

На улазу у објекат морају се користити дезобаријере, физичка дистанца између корисника мора да буде најмање два метра, запослени морају носити заштитну маску током рада, а нарочито током контакта са корисницима, заједничке просторије и предмети које користе корисници (тоалети, рукохвати на степеницама, лифтови и слично) морају се на сваких сат времена дезинфиковати раствором на бази 70 одсто алкохола.

Мора бити одређено лице које је одговорно за поштовање мера ношења личне заштитне маске (корона редар), а уколико објекат има више улаза и излаза, има више спратова и површине је веће од 500 квадратних метара корисне површине, управљач центра је дужан да одреди више лица за корона редаре, тако да се на сваком улазу, тј. излазу и на сваких 250 квадратних метара налази по један корона редар.

Он мора носити видљиву ознаку да је корона редар и дужан је да упозори кориснике на обавезу ношења маске приликом уласка у објекат и приликом кретања у објекту све време боравка. Уколико корона редар примети да неко лице не носи маску без одлагања ће обавестити то лице да напусти објекат са упозорењем да такво понашање представља прекршај, а уколико то лице одбије да напусти објекат, без одлагања ће о томе обавестити надлежне инспекцијске службе.

Све ове наредбе односе се и на правно лице и предузетника који продаје робу, односно пружа услуге у објекту.

Током наведеног радног времена у свим објектима у којима је дозвољен рад, правно лице или предузетник мора обезбедити да растојање између свих присутних лица буде такво да на сваких девет квадратних метара може боравити само једно лице, осим за теретане, спа и фитнес центре где ова дистанца мора бити шеснаест квадратних метара.

Који су задаци корона редара?

1. То је лице одговорно за поштовање мера ношења личне заштитне маске, а уколико објекат има више улаза и излаза, више спратова и површине је веће од 500 м2 корисне површине, управљач центра је дужан да запосли више лица на тој позицији.

2. Дакле, за објекте мање од 500 квадрата корисне површине, довољан је један корона редар, који свакако неће имати нимало лак задатак.

3. У случају да их је више, морају бити постављени на сваких 250 квадратних метара и морају носити видљиву ознаку "корона редар".

4. Свако лице, запослено да обавља тај посао, дужно је да упозори посетиоце/купце на обавезу ношења маске приликом уласка у објекат и приликом кретања у објекту, током целог боравка. Дакле, његова "контрола" са једним купцем се не завршава чим он крочи у радњу, већ се мора пратити да ли особа и касније носи маску.

5. Уколико корона редар примети да неко лице не носи маску, без одлагања ће обавестити то лице да напусти објекат са упозорењем да такво понашање представља прекршај, а уколико то лице одбије да напусти објекат, корона редар ће без одлагања о томе обавестити надлежне инспекцијске службе.

Како је јуче најавио заменик градоначелника Горан Весић, то практично значи да ће после неколико недеља тржни центри поново почети да раде, али наравно, уз поштовање свих епидемиолошких мера. То подразумева ношење маски, контролисање колико људи може бити у свакој радњи и упозорења о безбедности од стране обезбеђења у тржним центрима. За сада неће бити отворени угоститељски објекти у тржним центрима, изузев ако имају баште које јесу у тржном центру а суштински се налазе на улици, ван тржног центра.

– Тржни центри радиће до 22 сата, управо због тога да превелики број људи не би био на једном месту и како би посетиоци могли да се распореде током читавог дана и обаве куповину која им је неопходна – казао је Весић и позвао све грађане Београда да у тржним центрима поштују епидемиолошке мере.

– Ако се будемо придржавали свих мера и наставимо са вакцинацијом, у зависности од епидемиолошке ситуације доћи ћемо у ситуацију да се отворе и затворени делови угоститељских објеката. То је нешто на чему је Град Београд инсистирао, јер ми сматрамо да је увек неопходно наћи меру између рада привреде и заштите јавног здравља. Захваљујући сјајној вакцинацији у Београда већ пет дана имамо мање од хиљаду заражених дневно, чиме показујемо да брже можемо да се вратимо нормалном животу – рекао је Весић.

Нека се нико не изненади ако буде кажњен у башти кафића. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА

ENGLISH NEWS