Најновије

АРКАН ЈЕ БИО ВЕЗАН СА БАЏОМ, А НЕ СА СТАНИШИЋЕМ? Нови докази испливали на суду, помиње се и Милошевић!

Данас је у току други дан изношења заврних речи одбране и Тужилаштва у обновљеном суђењу против Јовице Станишића и Франка Френкија Симатовића, оптужених за учешће у удруженом злочиначком подухвату и ратне злочине у БиХ и Хрватској.

Жељко Ражнатовић. (Фото: Јутјуб)

Првог дана Тужилаштво је изнело своју завршну реч и затражило казну доживотног затвора за Станишића, шефа ДБ-а између 1991. и 1998. године, и Симатовића, команданта Јединице за специјалне операције ДБ, где је на разним пословима радио између 1978. и 2001. године.

Другог дана је у току завршна реч одбране Станишића, током које је било много речи о томе коме су заправо на ратишту одговарали Жељко Ражнатовић Аркан и његова "Српска добровољачка гарда". Док Тужилаштво тврди да се Аркан и његова јединица могу повезати са Станишићем и Симатовићем "на више начина", одбрана наводи да је Аркана контролисао Радован Стојичић Баџа, функционер српске полиције.

- Само је Станишић тај који је имао овлаштења да споводи операцију „Томпсон“ и спречи Аркана да делује. Станишић тврди да није било везе између СДГ и СДБ, али његов ауторитет и везе са Арканом се нису тек тако развиле крајем рата. То је био тек наставак контроле оптуженог над СДГ од операција у Хрваткој 1991. и у БиХ 1992. године - нагласило је Тужилаштво и додало да је Станишић имао Аркана и СДГ на платном списку, преноси "Детектор.ба".

Одбрана је данас, међутим, истакла како "не постоје докази да је Станишић икада издао иједно наређење Аркану", нити да је и једна оружана група себе називала Јовичиним или Станишићевим људима.

- Тврдње да је Станишић набавио оружје Аркану јесте апсурдна. Аркан је био везан са Баџом, и то је лако доказати, али не са Станишићем - истакла је одбрана.

Одбрана је на крају излагања затражила да Станишић буде ослобођен. Посла тога је са излагањем почела одбрана Симатовића.

- Не постоји ниједан доказ о контакту Милошевића и Симатовића током периода релевантог за оптужницу. До првог контакта дошло је у мају 1997. године. Садржина првог и јединог сустрета ове две особе своди се на поздрав и размену неколико пригодних речи. Не постоје докази да Симатовић разговара са Милошевићем, прима од њега наређења или информише га. Симатовић је за Милошевића један од хиљада државних службеника, човек без значаја за државну политику - истакла је одбрана.

Станишић, бивши шеф ДБ Србије, и Симатовић, бивши командант ЈСО, терете се да су учествовали у удруженом злочиначком подухвату на челу са тадашњим председником Србије Слободаном Милошевићем, чији је циљ био уклањање Бошњака и Хрвата са делова територија БиХ и Хрватске ради успостављања етнички чисте српске државе.

После првостепеног суђења, Хашки трибунал је 2013. Станишића и Симатовића ослободио кривице, али је Апелационо веће 2015. усвојило жалбу Тужилаштва и због неправилности у поступку наложило да суђење буде поновљено по истој оптужници. Апелационо веће одлучило је да, по први пут у историји тог суда, у потпуности обнови једно суђење.

Ново суђење почело је у лето 2017. године, док би се пресуда, према ранијим најавама, могла очекивати овог маја.

Станишића и Симатовића су власти Србије ухапсиле 2003. године. Станишић се због болести од јула 2017. налази на привременој слободи у Београду. Ни један, не присуствују изношењу завршних речи.

Огласио се Мило после тајног састанка са Кривокапићем! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА