Најновије

СТОЛТЕНБЕРГ УДАРИО НА РУСЕ: НАТО, а не Москва, ће одлучивати о придруживању Украјине Алијанси!

Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг изјавио је данас да ће западна алијанса, а не Москва, одлучити о томе да ли ће се Украјина придружити том војном савезу у будућности.

Столтенберг (Фото: РИА)

- На 30 савезника НАТО-а је да одлуче када ће Украјина бити спремна за чланство. Нико други нема право да покуша да се меша или да се умеша у тај процес - рекао је Столтенберг на заједничкој конференцији за новинаре у Бриселу са украјинским министром спољних послова Дмитријем Кулебом, а преноси агенција Ројтерс.

Како је додао, Русија сада "покушава да успостави неку врсту сфере утицаја у оквиру које настоји да одлучи шта комшије могу да раде".

Столтенберг је позвао Русију да повуче трупе, које, према трдњама Алијансе, Москва нагомилава на границама са Украјином.

- Последњих недеља Русија је пребацила хиљаде војника спремних за борбу на границе са Украјином, што је највећи број руских трупа од илегалне анексије Крима 2014. године - рекао је Столтенберг.

Према његовим речима, Русија мора да оконча ово војно гомилање и своје провокације.

Украјински министар спољних послова Дмитриј Кулеба је рекао да НАТО и Запад морају деловати брзо како би спречили ескалацију насиља између Украјине и Русије, и да би било од помоћи увођење нових санкција Москви и додатна војна помоћ Кијеву.

- На оперативном нивоу, потребне су нам мере које ће обесхрабрити Русију и које ће садржати агресивне намере. То би могла бити нова рунда санкција која би подигла цену руске агресије - рекао је Кулеба на конференцији за новинаре у седишту НАТО-а.

Наводи да би од користи била и директна подршка усмерена на јачање одбрамбене способности Украјине, "јер Русија не штеди напоре да спречи треће земље да сарађују са Украјином у сектору одбране".

- Русија напорно ради на томе да поткопа наше одбрамбене способности - закључио је украјински министар.

Британски Би Би Си објашњава да ли Русија планира рат са Украјином и каква је ситуација на терену у Донбасу. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Српски Телеграф

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА