Најновије

ДА ЛИ СТЕ ЗНАЛИ ДА ЈЕ ШОЈГУ ПРОГЛАШЕН ЗА ХЕРОЈА РУСИЈЕ? Лично је објаснио своје звање

Министар одбране Сергеј Шојгу рекао је да је звање хероја Русије добио за учешће у неколико војних операција, пише Комсомољскаја правда.

Сергеј Шојгу (Фото: РИА Новости)

Прва операција догодила се 1992. године у Јужној Осетији. „Заустављање рата, стварање и увођење мировних снага, помирење зараћених страна, дезминирање. Па, тамо је било пуно таквих ствари“, рекао је Шојгу.

Даље је причао о сукобима у Абхазији и Придњестровљу. „Заправо, тада је у врло кратком периоду у Јужној Осетији, Абхазији и Придњестровљу први пут у Совјетском Савезу створен алгоритам за одржавање мира и заустављање рата. Тада су ти ратови заустављени“, објаснио је шеф Министарства одбране Русије.

Шојгу је додао да је за доделу титуле хероја Русије први пут чуо пре Параде победе: председник Борис Јељцин прошао је поред њега речима „Морамо дати хероја“. Као резултат, министар је добио ову награду пет година касније.

У септембру 2020. Шојгу је рекао да је сањао о изградњи града у Сибиру. Иновативно насеље, рекао је, могло би се појавити у  Минусинском басену, где се копа велика количина минерала.

Сукоб у Јужној Осетији зими 1990-1991 претворио се у врућу фазу у позадини унутрашњих сукоба у Грузији и жеље осетинског становништва за аутономијом. Након доласка Едуарда Шеварднадзеа на власт 1992. године, грузијска војска појачала је акције у Јужној Осетији, што је изазвало све већи проток избеглица у руску Северну Осетију. Русија, умешана у решавање ситуације, покренула је хуманитарну операцију и политички приморала стране да закључе мировни споразум (24. јуна 1992.). У складу са споразумима, на територији Јужне Осетије размештене су мешовите мировне снаге, састављене од три батаљона: руског, осетинског и грузијског.

Какао Путин игнорише Зеленског, прочитајте ОВДЕ.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА