Најновије

ШТА СЕ КУВА У АЗОВСКОМ МОРУ: Каспијска флотила испред украјинске обале! (ФОТО)

Русија наставља да помера и даље војне снаге према граници са Украјином као одговор на војне активности украјинске војске. На друштвеним мрежама појавила се мапа места груписања Каспијске флотиле у Азовском мору.

Руска морнарица. (Фото: kremlin.ru)

Од четвртка 15.априла у североисточном делу Азовског мора се налази шест десантних чамаца Пројекта 11770 Серна као и три мала ракетна брода пројекта 21631 Бујан М који су наоружани крстарећим ракетама Калибр Каспијске флотиле.

Док бродови мирују украјински војни стручњаци говоре о предстојећој операцији десанта на украјински град Маријупољ.

Прича о поморском десанту потекла је од једне изјаве коју је дао бивши саветник Русије Андреј Иларионов који је изразио мишљење да постоји велика вероватноћа удара руске војске на позицију северно од Крима, као и о могућој опцији заузимања Северно кримског канала , што би за циљ како каже Иларионов имало да руске јединице одсеку Украјину од црноморског региона и озбиљно ослабе њен геополитички положај.

Украјински председник Владимир Зеленски уверава грађане да је украјинска војска спремна за било какав развој ситуације и позива грађане да не подлежу паници и да верују само информацијама Генералштаба и званичних државних органа. 

Ударну снагу флотиле чине три новоизграђене ракетне фрегате класе "Бујан М" намењене за борбу против свих врста пловила површинских и подводних као и циљева у ваздуху. Флотили су придодата и два оклопна чамца типа шмељ. Главна ударна снага су брза десантно - искрцна пловила класе Серна пројекат 11770 дужине 25,6 м и ширине 5,8 м који достижу максималну брзину од 30 чворова. Максимални радијус износи 600Нм. Ова пловила могу да носе 92 војника са пуном борбеном опремом или 45 тона терета по мирном мору, односно 29 тона при јачини мора 3 по бофору.

Вест да је Министарство одбране Руске Федерације одлучило да пошаље 15 бродова из састава Каспијске флотиле у воде поред Украјине, како би тамо учестововали у војним вежбама које се планирају са активностима чланица земаља НАТО у тренутку када је на граници са Украјином нагомилана војска са обе стране изазвала је забринутост планера НАТО, али и организација које се баве војним питањима, које су свој фокус уместо са Црноморске флоте усмерили пажњу на Каспијску.

Посебну пажњу овоме посветили су украијнски медији који су описали да бродови Касписке флотиле од Каспијског језера до Азовског мора, морају да прођу каналом дугим 100 километара, који има 13 пропуста и да ће много бити брже на предвиђеној локацији него неколико бродова Балтичке флоте, који су крајем марта кренули уз француску и шпанску обалу ка Медитерану, а затим преко Босфора до Црног мора. Балтичка флота је у Црно море послала три десантна брода и једну фрегату. Ови бродови у односу на оно са чим располаже Каспијска флотила спадају у слабије наоружана пловила.

Како смо од НАТО направили магарце! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Курир

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА