Најновије

ПОСЛЕ МАЈБАХА НОВА КАЗНА ЗА ЂУКАНОВИЋА: Скресан му буџет за 1,5 милиона евра

Предлогом буџета за ову годину, председнику државе Милу Ђукановићу биће обезбеђено 782.300 евра, што је тек трећина средстава која је добио прошле године. Премијер Здравко Кривокапић, међутим, има разлога да буде задовољан, јер је буџет за премијера, у односу на прошлу годину, повећан за 11 пута и сада износи 2,29 милиона евра. Мање средстава из буџета намењено је и Скупштини Црне Горе, којој ће припасти 8,8 милиона евра.

Мило Ђукановић (Фото: Јутјуб)

Више новца него претходне године предвиђено је за Националну туристичку организацију. Повишица износи 600.000 евра, тако да ће добити 2,85 милиона. Средства нису умањена ми Министарству финансија и социјалног старања, па ће на располагању имати 321,7 милиона евра, од чега се на социјалну заштиту односи 104,6 милиона евра. Управи за статистику, због овогодишњег пописа, приход је повећан са 2,1 милион на 4,5 милиона евра.

За Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде предложен је буџет од 34 милиона евра, док је годину пре био за 1,3 милиона мањи.

Приход Генералном секретаријату владе преполовљен је на 3,4 милиона евра, док Савет за приватизацију треба да добије 140.000, односно осам пута мање него прошле године.

Министарство финансија, које је креатор новог буџета, свим његовим корисницима умањило је приходе, па ће тако Уставни суд добити 160.000, што је за 966.400 евра мање, Судски савет ће имати два милиона мање, односно 27,4 милиона евра, а Тужилачки савет 400.000 евра мање, то јест 9,2 милиона евра.

Међу онима којима је скресан буџет је и Савет за НАТО, који ће добити 19.200 евра, што је за трећину мање него прошле године, али и Министарство правде, људских и мањинских права, коме је буџетско издвајање смањено за 1,4 милиона евра, тако да ће у овој години располагати са 3,6 милиона. Завод за извршење кривичних санкција „у минусу” је за 50.000 евра и имаће на располагању 10,35 милиона, док ће МУП инкасирати 95,37 милиона евра или осам милиона мање. Министарство одбране „краће” је за седам милиона и припашће му 43,4 милиона евра.

Министарство спољних послова добиће 16,2 милиона или три милиона евра мање него лане. Занимљиво је да је за неколико милиона евра умањен и буџет Министарства за просвету, науку, културу и спорт, које ће добити 216 милиона.

Скресани су и буџети Агенције за заштиту конкуренције, Министарства здравља, Министарства јавне управе, дигиталног друштва, Управе за инспекцијске послове, Фонда ПИО, Фонда здравства, Завода за запошљавање, Агенције за националну безбедност, Државне ревизорске институције РТЦГ и ЦАНУ.

Министар финансија Милојко Спајић поручио је да ће корисници буџета морати да претходно образложе за које пројекте, намере и издвајања намеравају да добију средства, јер, како је рекао, „за сваки цент мораће да се зна где ће бити утрошен”. Како је објаснио, буџет је мањи за 174 милиона евра, али је „сигурно најбољи буџет у историји Црне Горе”.

Шта је Лазански рекао Чеди Јовановићу, сазнајте ОВДЕ.

Извор: Политика

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА