Најновије

СРЕЋНА СРПСКА 7529. ГОДИНА! Стеванчевић: Ватикан нам је украо календар, а византолози лажирали историју! (ВИДЕО)

Ове године 2. априла славимо 7529. годину по старом српском календару.  Српска Нова година долази у подне, а не у ноћи као што су католици почели, рекао је инжењер Милан Стеванчевић, наш најбољи експерт за српски календар, гостујући у емисији Академија продукције Хелмкаст.

Милан Стеванчевић. (Фото: Јутјуб)

- Српски календар је најстарји споменик српског народа. Записи по српском календару су једна опд највећих наука. Ми сада полако откривамо нешто што су Срби знали пре много хиљада година – казао је Стеванчевић. 

Како је рекао, ове године је нова година 2. априла, али она може одступати дан или два од тог датума. 

На питање ког ће датума бити 7530. Нова година, казао је да то још не знамо. 

- То ће се знати на Митровдан. Јер Митровдан покаже кад ће да падне нова година, али то је увек почетком априла, понекад крајем марта  – казао је он.     

Стеванчевић је објаснио у емисији да је само бројање година касније израчунато, али да се стари српски календар односи на почетак године, и датуме попут Ђурђевдана, Митровдана, Преображења и друге и да су они одређени према активности Сунца. Такође да је јединствен и по томе што се године пишу словима, а не бројевима, и то српском ћирилицом, и то по редоследу - година, месец, дан, што нема ниједан други календар на свету.

- Најстарији сачуван споменик српског календара имамо у Босни из 631. године где је година написана српском ћирилицом, дакле много пре Ћирила и Методија – открио је Стеванчевић.

Он је објаснио улогу Светог Саве у заживљавању овог календара у Српској православној цркви, која је у његово време добила аутокефалност, с тим што је по речима Стеванчевића, свети Сава увео римске називе месеци ради јединства са хришћанском црквом. 

- На свим српским старијим црквама године оснивања су исписане српском ћирилицом. И тај календар је СПЦ користила све до 1881. године, када је на притисак аустријског цара Фрање Јосифа прихватила погрешан јулијански календар. Јулијански није српски календар, он прави такве грешке да ће једнога дана Божић и Ускрс падати у исти дан. Нама је Ватикан украо наш календар, а датуме фиксирао. У српском календару почетак године и датуми нису фиксирани у дан, већ се померају у зависности од активности сунца – објаснио је Стеванчевић.

Он је казао да је патријарх Варнава и касније записивао по српском календару, па је тако записао и оснивачку повељу храма Светог Саве.

- Сумња се да је због тога отрован – указао је Стеванчевић. 

Он је оптужио византологе да су фалсификовали историју, рекавши да су они измислили и називе Византија и Константинопољ, који никада нису постојали.

- Византија никада није постојала под тим именом, већ је то било Источно римско царство. Али ни Константинопољ никад није постојао под тим именом. Константинопољ се звао најпре Рома Сегунда, што значи Други Рим, а потом се користио назив Нови Рим – истакао је Стеванчевић.

Он је рекао да се први пут осамдесетих сусрео у Истамбулу са турским стручњаком за календаре, док је још сматрао да је постојао византијски календар. 

- Турски делегат ми је рекао да никад није чуо за византијски календар. Касније ми је показао и доказе – казао је Стеванчевић.
Какве доказе му је показао, можете погледати у емисији, али и шта је Његош у Горском вијенцу записао о старом српском календару.

Америка покреће ревизију политике према Северној Кореји! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА