Најновије

ОТКРИО СВЕ О ЛЕГИЈИ: Ево шта је Јовица Станишић, најмоћни човек ДБ, мислио о команданту "Јединице"

Јовица Станишић звани Ледени, моћни начелник Државне безбедности Србије, човек је око ког се и даље плету легенде, информације и полуинформације, али који и даље важи као неко ко много зна, али мало говори. Почетком рата у бившој Југославији створио је чувене "црвене беретке", фамозну оружану формацију из које је годинама касније настала Јединица за специјалне јединице, скраћено ЈСО.

Милорад Улемек. (Фото: Јутјуб)

Под његовом командом били су Капетан Драган, Жељко Ражнатовић Аркан, Радован Стојичић Баџа, а на крају и Милорад Улемек Легија, командант ЈСО који је ову јединицу везао за криминалне кругове и који тренутно служи затворску казну од 40 година због учешћа у убиству српског премијера Зорана Ђинђића.

На кратком ланцу

Пензионисани генерал МУП Србије Обрад Стевановић на суђењу Станишићу и Френкију Симатовићу у Хагу је рекао да је за ЈСО, као борбену јединицу ДБ Србије, први пут чуо 13. маја 1996. на пријему у служби поводом Дана безбедности.

- Јовица Станишић нас је први пут упознао да ће ДБ образовати или је образовао Јединицу за специјалне операције. Рекао нам је да је за команданта обезбедио добру особу с искуством из операција (Милорада Улемека) Легију - казао је Стевановић.

Према Станишићевом мишљењу, Легија је био психофизички изузетно способан за извођење борбених операција и одлично обучен, али није имао неко високо мишљење по питању његове памети:

- Ради се о човеку скромнијих интелектуалних могућности, слабијег образовања и не представља никакву перспективу ЈСО и ДБ - говорио је Станишић, ком је било познато да је Улемек до гуше у криминалу са Душаном Спасојевићем и Милетом Луковићем.

Шеф српске службе је Легију држао на кратком ланцу, сведоче савременици, командант "беретки" је пред њим био мањи од маковог зрна и знао је где му је место. Страхопоштовање према бившем шефу није крио ни када је он завршио у Хагу, мада је знао да га није претерано ценио.

- Он је човек који ме је примио у службу и био ми први претпостављени. Са њим сам имао изузетно конкретне и професионалне односе. Сматрам да је према том човеку учињена велика неправда - говорио је Легија.

Он је тек сменом Станишића и доласком Радета Марковића добио на значају и седео на колегијумима, где су му били доступни најповерљивији подаци, што је у време бившег начелника било незамисливо.

Без мрље у Хагу

Прича о "црвеним береткама" почиње 1991, када је Станишић од Слободана Милошевића добио задатак да формира јединицу која би заштитила Србе у Хрватској, а оперативни део преузео је Јовичина десна рука Франко Симатовић Френки, који је за извршиоца изабрао Драгана Васиљковића званог Капетан Драган. Кеп је формирао прве "црвене беретке" или "Книнџе" и од распуштене банде направио одличне борце.

- Посао нисам завршио до краја јер је у једном тренутку Френки рекао да морам хитно да кренем за Београд. Тамо су ме сачекали Никола (Шаиновић) и Јовица (Станишић), који ми је поклонио пиштољ с посветом. Ускоро сам сазнао да је јединица расформирана, а Јовица ми је децидирано рекао: "Твој одлазак више не би био користан у овој политичкој ситуацији, више не смеш да идеш доле, то је одлука с врха." А кад ти Јовица то каже, ко је онда могао да буде изнад њега, осим један човек, а то је био Милошевић - испричао је Васиљковић.

Према доступним подацима, друго крило "црвених беретки" је формирано у мају 1991. у источној Славонији да би се српски живаљ заштитио од повампирених усташа. За операције на том подручју је био задужен функционер МУП Србије Радован Стојичић Баџа, док је Жељко Ражнатовић Аркан формирао Српску добровољачку гарду - "Арканове тигрове". Ове две јединице су чиниле језгро будућег ЈСО, чији су се припадници први пут у јавности појавили у пратњи Јовице Станишића када је 1995. шеф ДБ издејствовао пуштање талаца из састава мировних снага УН које су држали припадници Војске Републике Српске.

У ослобађајућој пресуди Станишићу и Френкију 30. маја 2013. наведено је да тужилаштво није доказало да су "црвене беретке" починиле злочине на подручју Хрватске и Босне. Јединица која их је наследила, ЈСО, званично је распуштена у акцији "Сабља" 2003. због умешаности њених припадника у криминал и у убиство премијера Зорана Ђинђића.

"Аркан, изнад њега Баџа, а изнад свих Станишић"

Некадашњи начелник Управе за безбедност ЈНА генерал Александар Васиљевић је суду у Хагу давао контрадикторне изјаве везане за Станишића. Он је на суђењу негирао да је шеф ДБ био надређен Радовану Стојичићу Баџи и Жељку Ражнатовићу Аркану, али му је током додатног испитивања тужилац пустио снимак на ком истражитељима изјављује:

- Био је Аркан, изнад њега Баџа, а изнад Баџе и свих, објективно, Јовица Станишић.

Генерал је на то рекао да је на Станишића мислио у смислу ауторитета и угледа, а не командног ланца, а релативизовао је и своју ранију изјаву да је Станишић био кључни у именовању људи у штаб Територијалне одбране у Шиду 1991. Међутим, прихватио је раније исказ да су људе у српске снаге у САО СБЗС бирали и постављали "Баџа, у наоружаним саставима, али и човек у сенци, с већом моћи иза њега, Јовица Станишић".

Темељни уговор СПЦ и Црне Горе потписаће патријарх лично Више о томе ОВДЕ.

Извор: Српски Телеграф

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА