Најновије

ИЗРАЕЛ СЕ ОБРУКАО: Њихов ПВО није могао да сруши совјетску ракету коју је лансирала Сирија (ВИДЕО)

Израел је признао да његова врхунска ПВО није успела да пресретне совјетску ракету коју је лансирала Сирија.

Илустрација (Фото: Јутјуб)

Ракету, тип 5В21 система ПВО С-200, лансирале су сиријско-арапске снаге на израелске ратне авионе који су се припремали за извршење ваздушних удара на периферију сиријске престонице Дамаска, 22. априла. Пројектил је промашио циљ, али је слетео око 250 км дубоко у Израел, 40 км од нуклеарног реактора Димона.

Током конференције за штампу у Тел Авиву, израелски министар одбране Бени Ганц признао је да војска није успела да пресретне залуталу сиријску ракету.

- Израелска војска је радила на спречавању потенцијалног удара на критичне тачке у држави. Испаљен је модел ракете земља-ваздух СА-5 који је пролетео кроз то подручје - рекао је Ганц.

- Покушао је да га пресретне, али није успео. Још истражујемо догађај - додао је.

Ганц није објаснио како сложена и скупа израелска мрежа ПВО, коју чине десетине батерија Ајрон, Давид Слинг, Патриот и Аров, није успела да пресретне ракету развијену у Совјетском Савезу још 60-их година.

Израел је на инцидент одговорио циљањем сиријске батерије С-200 која је лансирала ракету. Погођено је и неколико других циљева.

Сиријска арапска новинска агенција известила је да су четворица припадника сиријске службе повређена као резултат повратних напада Израела. Међутим, провладини извори открили су да је у ударима погинуо официр, поручник Басел Кадур.

Тачне околности онога што се догодило рано ујутру 22. априла између Израела и Сирије тек треба да се открије. Међутим, нема сумње да је инцидент открио неке озбиљне проблеме у израелској мрежи ПВО, што је коштало земљу неколико милијарди америчких долара.

Руски мигови пресрели и отерали америчке извиђачке авионе. Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Извор: South Front

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА