Најновије

Палми би имунитет могао да сачува само СНС

Уколико би била покренута истрага због подвођења малолетница и жена у Јагодини, посланик ЈС Драган Марковић Палма би могао да се позове на посланички имунитет. На исти начин могао би и да се брани у случају да постоји предлог за одређивање притвора.

Палма (Фото: Јутјуб)

Међутим, уколико се све то догоди, Палми би имунитет могао да буде укинут, али то ће зависити искључиво од воље Скупштине Србије, односно посланика Српске напредне странке који чине већину.

Због навода Маринике Тепић да је лидер Јединствене Србије Драган Марковић Палма подводио жене и малолетнице и исказа бившег запосленог у хотелу у Кончареву, који је рекао да је томе сведочио, у Вишем јавном тужилаштву у Јагодини у току је предистражни поступак.

Истрага у овом случају формално још није почела, Марковић се још не води као осумњичени, нити се против њега води кривични поступак. Тренутно се само проверавају наводи Тепић изнети у медијима.

„Ми имамо сазнања из медија и иницијативу која је добијена од стране Драгана Марковића, којом се захтева утврђивање свих околности, због чега ћемо формирати предмет ради прикупљања обавештења и утврђивања евентуалних постојања кривичних дела“, рекао је раније за Нова.рс. Радослав Вучковић, виши јавни тужилац у Јагодини.

Он је касније у изјави за “Данас” навео да је полицији наложено да испита сва лица која се помињу у овом контексту, након чега би Тужилаштво требало да предузме даље кораке.

У случају да предистражни поступак покаже да постоји основ сумње да је почињено кривично дело, отвара се истрага против Драгана Марковића Палме, који се одмах може позвати на посланички имунитет.

Како би Палми могао да буде укинут имунитет?

Међутим, то не значи да против Палме неће бити могуће водити кривични поступак. Према Закону о Народној скупштини и Пословнику, надлежни органи могу од парламента да затраже одобрење да воде поступак против њега или да га притворе, а да ли би тај захтев био уважен зависило би пре свега од посланика Српске напредне странке који чине већину у парламенту.

У том случају, процедура је следећа – захтев надлежних органа шаље се председнику Скупштине Ивици Дачићу, који га потом упућује Одбору за административно – имунитетска питања.

Иако је, према тврдњи сведока, управо Дачић био на журци на којој је дошло до подвођења малолетница, он је дужан да тај захтев проследи поменутом Одбору, и у одлучивању може да учествује тек на крају, као један од 250 посланика.

Дакле, Одбор би требало да предложи одлуку о укидању или чувању имунитета Палми, а потом о томе одлучују сви народни посланици. На челу тог одбора је иначе посланик СНС Александар Мартиновић.

У том случају ствар је јасна, велику већину у парламенту (и Одбору) има посланичка група СНС, која са коалиционим партнерима има укупно 170 посланика. То значи да би искључиво од њихове воље зависило да ли би на крају била покренута истрага против Палме.

Судећи према најавама, у наредним данима полиција би требало да саслуша Драгана Марковића Палму, као и све остале који се помињу у овом случају.

Потпредседница ССП Мариника Тепић рекла је на Н1 телевизији да је спремна да одговара уколико нису тачни наводи о подвођењу малолетница у Јагодини, али да је то истина и да има више сведока у земљи и иностранству који то могу да потврде.

Тепић прочитала исказ новог сведока

Она је прочитала делове исказа новог сведока који је, како је навела, присустовао поменутим подвођењима, чак и на путовањима по Грчкој.

“Шема је увек иста. Прослава нечега, уз естрадне звезде попут Цеце, Лукаса, Ђанија, јер су они мамац за студенте и млађе људе. Након тога, око поноћи, на сцену ступају анимир даме. Оне путују са том делегацијом, неке су из Јагодине, а међу њима неке раде и у јавним предузећима. Има их и из околних села, а њима координишу Палмине секретарице. Оне их зову, одређују која где и коме иде. Међу најредовнијим гостима је Палмин градоначелник Ратко Стевановић. Места у самој у Јагодини у која долазе ови људи има пуно, а међу актуелнијима је клуб Тигар, у коме постоји љубичаста соба за то”, изјава је сведока који је рекао да је реч о школском примеру елитне проституције, а коју је прочитала Тепић.

Портал Нова објавио је и снимак сведока и бившег запосленог у хотелу у Кончареву, који је тврдио да је сведочио подвођењу девојчица и жена. Он је између осталог навео:

“У том хотел након разноразних журки на којима су певале наше естрадне звезде, таксијем из Београда, посредством разних ликова су довожене девојчице. По мом слободном уверењу имале су између 15 и 18 година. Људи који су долазили с њим су били његови коалициони и пословни партнери. Знало се да после таквих журки те девојчице иду с њим или с њима. Углавном је то након напијања тих девојчица. Његове хостесе су наговарале те девојчице, говориле да им неће бити ништа, да ће све бити у реду. А ја верујем да су то трауме за ту децу”.

Сведок је испричао и да су у његов апартман, који се налази изнад просторија ТВ Јагодина, долазиле девојчице, у којем их је чекао наг. Једна је остала унутра, а друга изашла.
Све ове наводе Марковић је демантовао.

Извор: nova.rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА