Најновије

Рама је победио, а то не слути на добро! Отимаће Косово са свих страна, велика репресија на нашу земљу

Владајућа Социјалистичка партија Едија Раме победила је на парламентарним изборима у Албанији. Победа Раме имаће свакако велике репрекусије и по Србију. Тим пре јер је Рама познат као заговорник "велике Албаније" и отимања КиМ Србији.

Еди Рама (Фото: Јутјуб)

Опозициона Демократска странка налази на другом месту  док је Социјалистички покрет за интеграције по свој прилици прешао ценсуз и могао био да буде тас на ваги. Ипак, за очекивати је да Рама остане на власти, сам или у коалицији са СП!

У Албанији су, подсетимо, одржавани парламентарни избори на којима је 3,6 милиона бирача, укључујући и велики број исељеника бирало 140 посланика међу канидатима 12 политичких странака.

Албанци су на изборима одлучивали да ли ће дати поверење опцији Едија Раме премијера у последња два мандата или лидеру опозиције Јуљзиму Баши.

На изборима у Албанији први пут учествовала је и једна албанска странка са Косова - покрет "Самоопређељење" Аљбина Куртија.

Победа Едија Раме на парламентарним иозборимау Албанији имаже велике репрекусије и по Србију. Тим пре јер је Рама познат као заговорник "велике Албаније" и отимања КиМ Србији!

Подсетимо, Рама се залаже да заједничку спољну и безбедносну политику Албаније и Косова, као и за избору једног председника.

- Албанија и Косово ће имати заједничку спољну политику, а не само заједничке амбасаде и дипломатске мисије. Зашто да нема чак и једног председника као симбола националног јединства и заједничке националне безбедносне политике - рекао је својевремено Рама.

Он, ипак, признаје да таква идеја сада није изводљива, али додаје и да оно о чему се сања може и да се реализује.

Рама сматра и да су КиМ и Албанија данас две формално одвојене административне реалности, али да су део заједничког историјског наратива, уједињеног националног осећања и неодвојивог политичког интереса.

Рама је и један од главних протагониста поводом наводног "нон пејпер" документа, који се приписује словеначком премијеру Јанезу Јанши. Он је истакао да је "видео мапу која предвиђа промене граница на Балкану".

С друге стране, Еди Рама се закаже за "мини Шенген", али то истовремено види као прилику за, како је рекао, "уклањање граница између Албаније и Косова", али сматра да ће проћи године док у Приштини то схвате.

Рама тврди да је идеја о "регионалном Шенгену" потекла од бившег албанског премијера Фатоса Наноа, као и да је он први прогурао ту идеју међу лидерима држава чланица "мини шенгена".

Сматра и да би Приштини требало да буде приоритет дијалог са Београдом, како би тзв. Косово достигло виши ниво у економском и социјалном погледу.

То што је на изборима у Албанији први пут учествовала и једна албанска странка са Косова - покрет "Самоопређељење" Аљбина Куртија, изазвало је жестоке реакције у Бриселу, који ваљда више није могао да жмири на безобразлук Албанаца.

Тако је чак и Специјални известилац Европског Парламента за тзв Косово, Виола фон Крамон, којој је углавним на тапету Србија, оценила као неприхватљиво то што је косовски премијер Аљбин Курти гласао на парламентарним изборима у Албанији.

Фон Крамон је у објави на Твитеру указала да се многи на тзв Косову жале на мешање Србије и председника Александра Вучића, док истовремено Курти гласа у суседној држави.

- Не могу да разумем о чему се ради. С једне стране, сви се на Косову жале на мешање Србије или председника Србије Александра Вучића, а са друге стране, премијер Косова гласа у суседној држави. То није прихватљиво. Бар не за мене - написала је фон Крамон.

Курти је на гласање дошао са кандидатом Самоопредељења у Албанији Боикеном Абазијем и присталицама те партије.

Кризни штаб ускоро доноси нову одлуку о попуштању мера. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Информер

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА