Најновије

НЕПРИЈАТНА ИСТИНА ЗА ЕУ: Признали да немају средстава за притисак на Русију

Високи представник ЕУ за спољну и безбедносну политику Жосеп Боррељ, обраћајући се посланицима на пленарном заседању Европског парламента, признао је да су институције ЕУ ограничене у средствима притиска на Русију, а спољна политика „остаје прерогатив држава чланица ЕУ".

ЕУ и Русија (Илустрација: РИА Новости)

„Државе ЕУ морају остати јединствене. У главним градовима ЕУ одређује се политика према Русији. Ми у ЕУ покушавамо да изградимо јединствену спољнополитичку линију, али хтели ми то или не, спољна политика остаје прерогатив држава чланица. Ако не буде јединства, онда неће бити ни заједничке европске политике ...

Лидери земаља ЕУ не би требало да говоре једно у Бриселу, а онда, након повратка у своје престонице, поступају другачије“, рекао је шеф европске дипломатије.

Борељ је такође одговорио на захтеве европских посланика да Русију искључе из система међународних плаћања SWIFT и зауставе спровођење Северног тока 2.

„SWIFT је међународна приватна организација, у том смислу ЕУ нема надлежност ... Северни ток је контроверзна тема. ЕК је већ рекла да овај пројекат не служи за диверзификацију извора енергије ЕУ. Али ово је одговорност приватних компанија, ЕУ нема алате да одлучује о судбини овог приватног пројекта“, рекао је високи представник.

Истовремено, приметио је да „када и ако Северни ток 2 почне да ради, тада ћемо моћи да захтевамо да ради транспарентно и без дискриминације, уз одговарајући ниво контроле“.

Борељ је такође изјавио да у односима са Руском Федерацијом „постоји дуг период конфронтације за који морамо бити спремни“.

„Русија је уверена да је конфронтација са Европом и САД најлакши начин за јачање легитимитета власти“, додао је он.

Шеф дипломатије ЕУ приметио је да су успеси руских власти у економији „врло скромни, а изгледи такође нису сјајни“.

„Да, они имају војну моћ коју користе, распоређују се када сматрају да је то потребно: у Сирији, Либији на Кавказу. Али са економске тачке гледишта, Русија је једнака Италији, незнатно надмашујући Шпанију“, сигуран је Боррелл.

Такође је коментарисао „зближавање“ Руске Федерације са Кином.

„Енергетско питање је веома важно за Русију, економија изнајмљивања представља проблем Руској Федерацији, а зелени пакт само ће погоршати овај проблем ... Русија се све више окреће Кини, што ће је учинити још зависнијом од те земље. Али то ће бити решење за њих ако Европа престане да купује нафту и гас од Русије“, објаснио је Борељ.

Зашто Русија није признала ДНР и ЛНР, сазнајте ОВДЕ.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА