Најновије

РАТ ЈЕ ЗАВРШЕН: Зашто су се уопште сукобили Киргизија и Таџикистан?

Након размене ватре на спорном делу границе, Киргизија и Таџикистан договорили су се да прекину ватру и повуку војску на места свог ранијег распоређивања, саопштено је на сајту Министарства спољних послова Киргизије.

Договор (Фото: Pixabay)

„Као резултат неколико преговора између министара спољних послова Републике Киргизије и Републике Таџикистан, постигнути су споразуми о потпуном прекиду ватре од 20:00 (по локалном времену) и повлачењу војних снага до места њиховог ранијег распоређивања“, каже се у саопштењу.

Стране су се такође договориле да у наредних неколико сати одрже састанак шефова безбедносних служби и безбедносних агенција уз учешће представника органа локалне самоуправе држава потписница, где ће се разговарати о даљим детаљима решавања ситуације.

Подсетићемо, 29. априла Државни комитет за националну безбедност Киргизије известио је о гранатирању водозахвата водоводног места „Головној“ у селу Кок-Таш, регион Баткен, оптужујући специјалне снаге Министарства унутрашњих послова Таџикистана. Дакле, цео сукоб је избио због контроле над мизвориштем воде.

Заузврат, Комитет за националну безбедност Таџикистана рекао је да је војска Киргизије та која је отворила ватру на њихове граничаре. Током пуцњаве, убијено је двоје људи - обојица су држављани Киргистана.

Снимке овог оружаног сукоба можете да погледате ОВДЕ.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА