Најновије

ДА ЛИ ЋЕ СРБИЈА ИМАТИ НЕКИ СВОЈ СОЈ КОРОНЕ? Ана Глигић открила да ли Србија треба да страхује од велике мутације!

Вирусолог Ана Глигић данас је изјавила да се много пута преварила дајући оцене о корона вирусу, али додаје да ћемо, ако нас вирус поново не превари и не дође до великих мутација, до половине јула, на неки начин, стати "за врат" овом вирусу.

Ана Глигић. (Фото: Јутјуб)

- Ја увек прогнозирам по ономе што знам из искуства проучавајући вирусе, али вирус нас некад превари. Сада се говори да ће и Србија имати неки свој сој, то је превише, свака земља хоће да има свој сој - каже Глигић.

Докторка објашњава разлике између великих и малих мутација.

- На ком делу РНК ће доћи до промене је питање, а мутације зависе од климе, загађености, пестициди, итд… Ако се мутације десе на деловима које су безначајни, онда су мутације мале. Ако се десе на делу који је одговоран за стварање антитела, С протеин, онда и мале мутације могу да доведу до великих промена. Ако се више мутација удружи, онда су веће промене у броју заражености и броју умрлих, а ми имамо висок број заражених - каже докторка.

Она додаје да сада имамо висок број заражених, високу смртност и тешке клиничке слике.

- То значи да се нешто променило. Ја сам рекла да нам је енглеска варијанта дошла прошло лето, али нисмо имали доказе за то. За свет су важна подручја Италије, Шпаније, Балкана, зато су долазили Кинези и Руси, да покупе драгоцене материјале - наводи докторка Глигић.

О мерама Кризног штаба

Говорећи о новим епидемиолошким мерама Кризног штаба, Ана Глигић каже да се њено мишљење можда мало разликује, али да она сматра да мере "пусти-крени" не дају резултат.

- Дојадило је то затварање, мере су ригорозне и после годину и више дана. Посебно нама који смо се бавили вирусима, предвиђали смо несто друго, још не знамо све о коронавирусу. Једини спас, рекла сам на почетку, што пре вакцинација па ће ово бити сезонска болест. Говорила сам и да се не затварају школе и факултети, да живот не сме да стане. Епидемиолози покушавају да врате живот у нормалу, важно је и како се човек осећа. Морамо се придржавати мера, да носимо маске јер сваки вакцинисани може да буде преносилац вируса - наводи докторка.

"Вакцинација је једини начин"

Када је реч о вакцинацији у Србији, Глигић каже да би онда, гледајући редове, отворила још пункотова, јер је то начин да се заустави епидемија.

- Што више ревакцинисаних, али ниједна вакцина не штити 100 одсто, то смо поновили много пута. Здравствени радници су уморни, исцрпељени радом од јутра до сутра. Ја се надам да држава ради оно што мисли да је најбоље. Имали смо утакциме, изборе, скупове, све је то утицало да се ситуација овако развија, не само код нас већ и целом свету - казала је Глигић.

О личној борби са короном

Докторка је говорила и о свом искуству у борби против корона вируса и како се она заразила.

- Нисам сигурна, али мислим да сам се заразила од ученика гимназије, која је поред моје куће или када сам пролазила поред њих. Нико у мом окружењу није оболоео од короне. Ја сам ревакцинисана, а када ми је било толико лоше позвала сам Хитну помоћ. После снимања и лабораторије су ми рекли да имам корону, иако сам ја мислила да имам реакцију на ревакцинацију, пошто имам аутоимуну болест. Тринаест дана сам провела у болиници "Драгиша Мишовић" чудила сам се енергији особља и клањам им се - изјавила је докторка.

Додаје да је вакцина коју је примила пробудила њен имуни систем и да су се антитела "ухватила у коштац" са вирусом.

Детаљи о бази на северу Космета Више о томе ОВДЕ.

Извор: N1

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА