Најновије

ДОКАЗИ ПОСТОЈЕ: Умиремо од осиромашеног уранијума који је НАТО на нас бацао 1999.

НАТО пакт је на Србију, Црну Гору, и Републику Српски бацио више од десет тона осиромашног уранијума, од поселдица тог оружја до данас је оболелео 70.000 људи, а умрло је преко 50.000. 

Вук Станић и Радомир Ковачевић (Фото: Правда)

- Циљ НАТО пакта био је да уништи Србе на овом простору, изјавио је токсиколог др. Радомир Ковачевић у интервју за новосадску телевизију Канал 9, емисију можете погледати вечерас у 19 часова преко кабловских оператера SBB на каналу 342 и IPTV на каналу 536.

Према речима Вука Станића новинара који је интервјуисао Ковачевића, наша држава до данас није озбиљно приступла тужби против НАТО пакта, а основ за тужбу дефинитивно постоји тврди Станић.

- Истражна комисија италијанског парламента објавила је закључак у којем се наводи да „постоји јасна веза између излагања осиромашеном уранијуму и оболевања од најтежих болести италијанских војника који су били у мисијама на Косову, у Босни, Ираку и Авганистану, каже Станић за Правду. Према његовим речима поред става који је заузео Италијански парламент постоје и пресуде тамошњих судова у којима је такође констатована веза између излагања осиромашеном уранијуму и оболевања од рака. Нашој редакцији он је проследио и део документације немачке војске који до сада у Србији није објављиван, а који ексклузивно можете видети у прилогу овог текста. У питању је упутство које је штампала немачка војна обавештајана служба, које војницима даје упутства и како да се понашају у подручју контаминираном од муниције са осиромашеним уранијумом.  

- Немачки новинар Уве Кругер је у књизи „Mainungsmacht“ писао о штетности коју је на Балкану направила муниција са осиромашеним уранијумом и књига је изазвала реакције тамошњих политичара, прича Станић. 

На интернету се могу пронаћи слике деце из Ирака која су се родила са деформитетима. У прилогу текста објављујемо слуку мајке са деформисаним новорођенчетом.  Више десетина хиљада деце рођених са оваквим деформитетима сахрањено је на великом гробљу у Ираку.  У вечарашњој емисији на каналу девет Ковачевић ће ексклузивно причати и о детету које се у Србији родило са сличним проблемом. 

Осим на Kаналу девет емисија ће бити доступна јавности и на јутјубканалу Fajter.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА