Најновије

НЕМАЧКИ АМБАСАДОР УЈЕДИНИО ВЛАСТ И ОПОЗИЦИЈУ У СРБИЈИ: Скоро сви су му узвратили за увреду

Срамна изјава немачког амбасадора у Београду Томаса Шиба да је требало бомбардовати Србију 1999. године да би се спречио геноцид, представља врхунац цинизма и наставак кампање појединих западних земаља да се српски народ прогласи за геноцидан, оценио је данас у саопштењу председник Српске народне партије Ненад Поповић.

Томас Шиб (Фото: Министарство спољних послова Србије)

Поповић, који је и министар без портфеља, сматра да је "посебно перфидно" то што је амбасадор Шиб ово рекао у данима када српски народ обележава осам деценија од бомбардовања Београда које су извршили нацистички бомбардери, и да се ради о још једном покушају представника немачке нације да фалсификује историју.

"Подсећам амбасадора Шиба да је српски народ и током Првог и током Другог светског рата баш од Немаца преживео геноцид, од Мачве 1914, Крагујевца и Краљева 1941, до Јасеновца где су усташе, под нацистичком заштитом, зверски убијале српску децу", поручио је Поповић.

Од немачког амбасадора у саопштењу захтева да се извини српском народу за изговорене увреде, ако жели да настави да кредибилно обавља дужност дипломатског представника своје земље у Србији.

Вулин Шибу: Бомбардовање Србије 1941. и 1999. били злочини

Министар и председник ПС-а Александар Вулин поручио је данас да изјава Томаса Шиба не приличи амбасадору Немачке и указао да су злочине представљали бомбардовање Србије 1941. као и 1999. године.

Вулин је рекао да би 6. априла, на дан када је Немачка у Другом светском рату убила десетине хиљада Београђана, Шиб морао да обилази гробља и полаже венце, а не да правда априлско бомбардовање Србије 1999. године.

"Таква бахатост приличи немачком окупационом команданту Србије, али никако амбасадору Немачке у Србији", изјавио је Вулин, саопштио је Покртет социјалиста.

Вулин оцењује да је и комадање Србије 1941. био злочин, као и комадање Србије 1999. и да је 1999. СР Југославија нападнута због одбијања да потпише свој нестанак у Рамбујеу и због односа према, како каже, "шиптарској мањини".

Кабинет ЊКВ Принца Владимира Карађорђевића: Нечувени безобразлук

Немачки амбасадор у Србији Томас Шиб је изјавио за РТВ како је "бомбардовање Србије 1999. било неопходно".

Ово је нечувени безобразлук и пљување у лице убијеним, протераним и мученим Србима у НАТО агресији и у годинама након ње а у којима је његова држава активно учествовала. Ова изјава која је изречена само два дана након датума бомбардовања наше државе и престонице од стране Немачке 1941, је дипломатски скандал. Захтевамо од наше Владе да ову особу која је изрекла наведену гадост прогласи за персона нон грата и да захтева од Немачког министарства спољних послова да се изјасни да ли је ово само лична изјава овог политичког аналфабете или став немачке Владе.


Фото: Кабинет ЊКВ принца Владимира Карађорђевића

На слици је меморијална плоча Александру Леру, команданту операције бомбардовања Београда 1941. која јасно говори колико се немачки народ "суочио и суочава са својом прошлошћу" а коју нама Србима упорно спочитава.

Опозиционе странке осудиле изјаву Шиба

И Покрет обнове Краљевине Србије (ПОКС) најоштрије је осудио изјаву Шиба наводећи да је срамно што је то рекао само дан након обележавања годишњице од априлског бомбардовања Београда 1941. године вероватно желећи, како кажу, да оправда и тај фашистички напад изведен кукавички и без објаве рата.

"Хуманитарну катастрофу су изазвали управо они који су противно међународном праву и без сагласности Савета безбедности УН злочиначки бомбардовали нашу земљу. Разрушена земља, хиљаде мртвих и рањених цивила, десетине хиљада избеглица, последице од осиромашеног уранијума које и данас народ трпи, то је заоставштина "хуманог бомбардовања", указао је председник ПОКС Жика Гојковић.

Српска радикална странка затражила је данас да се амбасадор Томас Шиб прогласи персоном нон грата у Србији, а да се Немачкој упути протестна нота.

СРС је на конференцији за новинаре навела да је једини геноцид који се десио на овим просторима геноцид над Србима, Јеврејима и Ромима у НДХ, "који се десио под покровитељством Немачке".

Александар Шешељ је рекао да је Немачка учествовала у агресији над Србијом, односно над СРЈ 1999. године када је за 78 дана погинуло око 2.500 људи.

Шиб је изјавио јуче да је бомбардовање СР Југославије 1999. године било неопходно како би се спречила хуманитарна катастрофа и геноцид на Косову.

Председник Демократске странке Србије (ДСС) Милош Јовановић данас је поводом изјаве Томаса Шиба, рекао да амбасадор мора у најмању руку бити хитно позван на разговор у Министарство спољних послова.

"Ако господин Шиб остане при својим изјавама, више не може бити добродошао у Србији и мора бити опозван или бити проглашен персоном нон грата", навео је Јовановић у писаној изјави и додао да Србија жели да има најбоље могуће односе са свим државама света, укључујући и Немачку, али скандалозне изјаве ове врсте таквим односима нимало не доприносе.

Јовановић је рекао да је немачки амбасадор изнео "крајње дрску неистину" покушавајући да оправда НАТО бомбардовање Србије тврдњом да је циљ био спречавање "хуманитарне катастрофе и геноцида на Косову".

"Припадник нације и државе која је починила један од највећих и најстрашнијих геноцида у историји човечанства, геноцида чије су жртве били и Срби у НДХ, усуђује се да каже, безмало на годишњицу немачког бомбардовања 1941. године, како се напад НАТО није 'тек тако десио'", рекао је Јовановић.

Он је додао да Шиб веома добро зна да никакве хуманитарне катастрофе, никаквог геноцида нити сличне намере на Косову није било, већ је било исценираних злочина, као што је лажни масакр у Рачку, који су послужли као оправдање за злочиначку агресију.

Шиб: Непримерено поређење

Прављење паралеле између немачког напада на Југославију 1941. године и НАТО бомбардовања 1999. године је непримерено, предочио је данас Шиб, који сматра да је војна операција Алијансе тада покренута пошто су исцрпљене дипломатске могућности, као последње средство да би се спречила хуманитарна катастрофа.

У емисији "Прави угао" Радио-телевизије Војводине "новинарка ме је питала о мом ауторском чланку који је објављен претходног дана поводом 80. годишњице немачког напада на Југославију", подсетио је Шиб у писаној изјави.

Том приликом је направљена нека врста паралеле са НАТО бомбардовањем 1999. године. По мом уверењу, прављење овакве паралеле је непримерено, указао је немачки амбасадор и напоменуо да је тај став изнео и у емисији.

Према његовом мишљењу, "да би се правилно разумела одлука о НАТО бомбардовању треба сагледати развој догађаја пре доношења те одлуке".

"Месецима се тражило дипломатско решење за окончање рата на Косову који је започео Слободан Милошевић. Тек када су дипломатска средства била исцрпљена, донета је одлука о покретању војне акције", објаснио је Шиб.

"Нажалост, није било могуће наћи заједничко решење у Савету безбедности УН", додао је он и констатовао да је одлука, ипак, "морала бити донета, како би се спречила хуманитарна катастрофа".

Према "чврстом уверењу" Владе Савезне Републике Немачке и свих НАТО партнера "у тим изнимним околностима и кризној ситуацији када су масивно кршена људска права на Косову, НАТО операција је била оправдана као ултима ратио", оценио је Шиб.

"Ситуација на Косову је описана у резолуцији Савета безбедности УН 1199 од 23. септембра 1998. године. Резолуција 1199, као и касније донета резолуција 1203 од 24. октобра 1998. године, недвосмислено констатују да ситуација на Косову представља озбиљну претњу за мир и безбедност региона", прецизирао је амбасадор Немачке.

Према његовим речима, "међународна заједница је претходно безуспешно исцрпела сва расположива средства за мирно решавање конфликта и спречавање хуманитарне катастрофе".

"Услед тога се та одлука, према важећем правном тумачењу Савезне Републике Немачке, не коси са међународним правом", образложио је Шиб.

Он је нагласио да "војна акција из 1999. године није била уперена против српског становништва", већ да је њен "циљ био заштита цивилног становништва на Косову".

"Сваки изгубљени људски живот представљао је и представља велику трагедију. О том аспекту, нажалост, у емисији није било довољно речи. Мој дубоки наклон недужним цивилним жртвама који су изгубили живот током бомбардовања 1999. године", поручио је Шиб.

"Међутим, одлучно се противим, и због поштовања према жртвама нацистичког прогона, сваком упоређивању са Другим светским ратом који је без сваке сумње био злочиначки и којим је нацистичка Немачка захватила целу Европу", закључио је Шиб.

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА