Најновије

ОТВАРАЊЕ СРБИЈЕ У ТРИ ФАЗЕ: Шта ће се отворити прво, а шта ће морати да сачека и који су услови...

Колективни имунитет од 60 одсто жељно ишчекује и економија у Србији, пре свих угоститељи и трговци. Ове недеље отворене су баште кафића и ресторана, а до краја недеље Кризни штаб би требало да донесе одлуку о поновном почетку рада тржних центара.

Кризни штаб (Фото: Влада Србије)

Епидемиолози сматрају да би отварање економије требало да иде постепено у складу са бројем новозаражених и ревакцинисаних и по моделу Израела. Према проценама, прво би требало да буду отворени тржни центри, који имају приоритет, затим угоститељски локали на затвореном, а стадиони и биоскопи чекаће колективни имунутет и раст броја ревакцинисаних.

Нормалан живот у Србији неће бити могућ док год се економија у потпуности не отвори. Иако ће нас маске и епидемиолошке мере још пратити све смо ближи тренутку када ће нам колико-толико живот личити на време пре короне.

Како се буде спуштала епидемиолошка крива тако ће се повећавати шанса да почну са радом и угоститељски објекти који немају башту, али и да позоришта и биоскопи приме више посетилаца.

Епидемиолог и члан Кризног штаба Предраг Кон нагласио је да, када је реч о раду продавница и тржних центара, свака продавница има своје обавезе.

-Када су у питању тржни центри, ту је ипак другачији случај. Притисак је огроман, за три-четири дана је стигло око 80 захтева. Кориговањем мера дошло је до разређења. Не говорим да је само због притиска, битно је да се узајамно слушамо, тако је било и са баштама. Није да смо желели снег, али тако је испало - рекао је доктор Кон.

Члан Кризног штаба је најавио постепено попуштање мера.

-Ми се, у смислу попуштања мера, налазимо у ситуацији да можемо да потиснемо вирус. Било би трагично да направимо грешку због нестрпљења. Кад имате дупке пуне болнице морамо да кажемо да је ситуација ванредна. И даље имамо прилив већи од отпуста, али се разлика смањила на 30, то мора да се настави. Вирус нас је преварио неколико пута, када смо мислили да нема више снаге да се дигне - рекао је Кон.

Како каже, повољна ситуација у којој се налазимо, мора да се искористи и осврнуо се на питање начина уласка људи из иностранства у Србију.

-Колико ћемо бити рестриктивни с људима који долазе видећемо. Мере постоје, само треба да се спроводе. Мени јављају све што се не спроводи, шаљу ми поруке како знају и умеју. Чак се понекад и посвађам, аман људи шта очекујете од мене - открио је Кон.

И епидемиолог Томислав Радуловић дели слично мишљење.

-Свакако да отварање економије треба да буде постепено. По мени, требало би да следимо израелски модел. Односно најпре да дозволимо улазак у затворене угоститељске објекте онима који су ревакцинисани и прележали корону. Међутим, то по мени није још реално да се догоди док не достигнемо потребни колективни имунитет. Дакле, најмање за месец или месец и по дана – сматра Радуловић.

Стадионе прво отворити за вакцинисане 

Позоришта и биоскопи тренутно раде скраћено радно време и уз ограничен капацитет због поштовања противепидемиолошких мера док су спортске хале и стадиони празни пошто се утакмице играју без присуства публике. По израелском моделу, могло би ускоро и то да се промени.

-Мислим да је реално да за месец и по дана када дођемо до колективног имунитета дозволимо ревакцинисанима и онима који су прележали корону да присуствују утакмицама и на стадионима и у халама. Наравно, уз маске и смањен капацитет на 30 одсто – сматра Радуловић.

Ипак, прошлогодишње искуство нас учи да топло време и УВ зраци не утичу на пренос вируса.

- Једина олакшавајућа околност је што смо лети више напољу него унутра. Грипа, рецимо, нема лети док на овај ужасан вирус не утиче време. Због тога је неопходно да и даље носимо маске и поштујемо противепидемиолошке мере – закључује Радуловић.

Нормалан живот са зеленим пропусницама

Иначе, Израел је до сада вакцинисао скоро две трећине становништва - више од 5,2 милиона људи од којих је 4,8 ревакцинисано. То је овој земљи омогућило да број оболелих са 10.000 дневно на врхунцу смањи на између 300 и 400. Због тога нормализација живота у Израелу већ увелико траје.

Најпре су отворени тржни центри, радње и музеји за све уз поштовање епидемиолошких мера, док у теретане, на базене, спортске и културне манифестације могу да иду само они који имају такозване зелене пасоше.

Реч је о пропусницама које добијају само они који су се ревакцинисали или прележали корону. Пошто је такав метод дао резултате, а дневно се бележи све мањи број новозаражених, надлежни су дозволили да спортским и културним догађајима присуствује већи број људи, наравно, са зеленим пасошима.Са тим пропусницама дозвољен је одлазак чак и на венчања у општинама.

Економија се скпоро потпуно отворила, а болнице затварају своја ковид одељења.

Поред тога, последњих дана из ове земље стижу слике и снимци журки младих у кафићима и клубова којима, наравно, опет присуствују само они са "зеленим документима".

Џихадисти претња на Косову за наш народ! Албанци нападају Србе. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА