Најновије

ШТА АКО ПРИМИТЕ ДОЗЕ РАЗЛИЧИТИХ ПРОИЗВОЂАЧА? Епидемиолог Петровић упозорава...

Поводом поједних случајева у вакцинацији који су пријављени, а у којима вакцинисане особе тврде да су примиле две различите дозе течности против вируса корона, своје мишљење о томе да ли је такав "коктел" опасан изнео је Радмило Петровић, епидемиолог у пензији.

Вакцина против корона вируса. (Фото: pixabay. com)

На самом почетку разговора Петровић јасно наводи да у таквом поступку не лежи никаква опасност.

- Да разјаснимо одмах, то није пример вакцинације и ревакцинације, већ је у питању друга доза. Вакцинација се обавља са две или три дозе, а ревакцинација ће бити тек за годину дана када се стекне имунитет и почне да опада - објашњава епидемиолог.

Како даље наводи вакцинација се обавља са разним вакцинама, а нема никакве опасности ако сте примили две различите дозе вакцине против вируса о коме бруји цео свет.

- Нема никакве опасности ако је прва доза различита од друге, све су вакцине направљене да стварају антитела - каже саговорник и наводи да једино што ту може бити спорно је што произвођачи неће имати јасан увид у то колико која вакцина ствара антитела, конкретно на таквом примеру.

Обавезна вакцинација?

 - Залажем се за обавезну вакцинацију. Ми смо почели да примењујемо обавезну вакцинацију за време Књаза Милоша одмах по добијању хатишерифа. Он је издао наредбу да се вакцина против великих богиња обавезно примењује од 1839. године.

О томе колико је људи потребно да прими вакцину, како би се створио колективни имунитет, Радмило Петровић каже следеће.

- Требало би да око 50-60 одсто људи прими вакцину, али то су нагађања и нико засигуно не може да тврди да зна прави број. Неко каже 70 одсто, неко 55, а неко 90 посто и то не можемо да знамо. Ми знамо да колективни имунитет за вирус малих богиња, морбила, износи 95 посто. Ја знам из свог искуства, литературе, да је колективни имунитет код великог кашља потребан да буде 80 посто. За ову инфекцију још увек немамо довољно искуства да би знали кој проценат је довољан, разни светски, али и наши, стручњаци лицитирају са бројкама без доказа - истиче стручњак и наводи да тек онда када прође ова година можемо да знамо, на основу процента имунитета стеченог по завршетку исте, колико је потребно отпорних на вирус да би друштво било сигурно од напада короне.

Сваки вакцинисани је корак напред ка излазу из ковид мрака

- Сигурно да је и 10 посто добра ствар, 20 одсто још боље и тако даље тим редом...

Колективни имуните који сви "јуримо", а шта он заправо значи? 

Радмило Петровић појашњава значење термина са којим смо сви упознати, али не сасвим сигурни шта представља.

- То значи да вирус више нема где да циркулише, нема где да се размножава. Што је већи број људи имуних на вирус корона то је мања могућност његовог ширења. Оквирно речено, за нашу државу, од седам милиона људи сваки становник који је вакцинисан за њега је вирус неприступачан, а невакцинисани су фина мета - каже епидемиолог и наводи да већи број вакцинисаних значи убрзани крај овој пошасти.

Биологија је специфична наука

- У математици је два и два једнако четири, а у биологији два и два је најчешће четири, а може бити и три, а неки пут и пет. Биологија не признаје те круте математичке норме, резултат зависи од много фактора и ствари, биологија даје варијанте, зато се вирус и мења. Када вирус удари на имуну популацију креће мутанта, ми морамо да постигнемо, брзо, велики број вакицнисаних да не дамо простор вирусу и спречимо његово размножавање и ширење - јасан је саговорник.

Радмило Петровић се и сам вакцинисао вакцином "Синофарм".

- Ја сам стар и прошао сам пуно тога, 60 година ратујем са заразним болестима, вакцине су епохално откриће и права заштита од заразних болести. Ја сам се вакцинисао "Синофарм" вакцином, тзв. мртвом вакцином, или како људи погрешно кажу "кинеском". Зашто за "Фајзер" не кажу америчка, таквим приступом се баца љага на Кину. Мора бити исти критеријум за све вакцине - каже Петровић, јер употреба речи има изузетно важну улогу на процес  схватања код људи и погрешно третирање у изражавању може опасно да нашкоди како вакцини, тако и било чему/коме на овом свету.

Епидемилог каже да је свака вакцина подједнко добра, али и да "Синофарм" вакцина није никоме наштетила јер је прављена старом технологијом.

Синофарм вакцина се прима у две дозе на 28 дана

 Заснована је на традиционалној технологији која користи умртвљени вирус.

- Зато се каже да је ово стара технологија, јер се путем вакцине у организам убацује умртвљени вирус, имуни систем се бори и ствара антитела против С-протеина.

- Ова вакцина је по технологији којом је направљена слична вакцини која се сваке године прима против сезонског грипа - рекао је доктор Небојша Бохуцки.

- Вакцине се праве да штите, а не да шкоде. У испитивању и контроли вакцина критеријум је десет пута строжи него за било који лек, јер се лекови дају болесним људима да им помогну, а вакцине се дају здравима да их заштите - истиче стручњак.

О наводним причама да је у истраживању вакцине против вируса ЦОВИД-19 прескочена фаза тестирања на животињима Петровић то оштро негира.

- То није тачно. Прва фаза је увек на животињима, на заморцима, то су најосетљивије животиње и најприкладније за испитивање вакцина - закључује Радмило Петровић.

Испливале скандалозне фотографије Бајденовог наследника са проституткама! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Ало

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА