Најновије

УПОЗОРЕЊЕ ИЗ МОСКВЕ: Вашингтон прави биолошко оружје и изазива нетипичне болести у близини Русије и Кине

Николај Патрушев упозорио да у близини Русије и Кине расте број лабораторија у којима Американци развијају биолошке патогене и да се у околним државама појављују болести нетипичне за те области.

Лабораторија (Фото: РИА Новости)

Односи САД и Русије убрзано се заоштравају на сваком плану. Амерички медији најављују нове санкције Москви и протеривање дипломата, што се може схватити као одговор на статус руског амбасадора Анатолија Антонова. Москва је, наиме, у среду објавила да повратак амбасадора у Вашингтон није питање дана и да ће зависити од спремности САД да покажу макар релативну нормализацију односа.

Додају ли се томе најаве о још два пакета санкција против готово завршеног „Северног тока 2” и размишљања о именовању специјалног америчког изасланика за овај пројекат, за кога је шеф руске дипломатије Сергеј Лавров рекао да ће ићи около и претити – извесно је да се руски амбасадор неће ускоро вратити у Вашингтон. Поготово ако заиста дође до поновног протеривања руских дипломата из САД, као што се догодило 2018. године, када је ову одлуку донео Доналд Трамп због тровања Сергеја Скрипаља и његове кћерке. Врло је вероватно да би онда билатерални односи САД и Русије били спуштени на још нижи ниво, што би оставило огроман простор за продубљивање свих врста неспоразума које ће све теже бити могуће превазићи.

С друге стране, САД имају проблем с гомилањем руских снага на Криму и на граници с Украјином, па се под ознаком хитно последња два дана емитују анализе да ли ће доћи до упада у Украјину и да ли ће НАТО на то реаговати. Изузев тога што се НАТО, упркос договору, налази на западној граници Русије, Москва има још један гранични проблем: лабораторије у бившим совјетским републикама, за које тврде да под надзором САД раде на производњи биолошког оружја које би могло бити употребљено против Руса.

Блиски сарадник руског председника, секретар Савета безбедности Николај Патрушев у среду је рекао да имају оправдане разлоге да верују да САД развијају биолошко оружје у близини њихове земље. Он је у интервјуу за „Комерсант” рекао да број таквих лабораторија расте у близини граница Русије и Кине и да су уверени да Американци помажу локалним научницима да развију биолошке патогене, а да власти држава у којима се налазе ове лабораторије можда чак и немају стварну представу шта се догађа иза зидова тих лабораторија. Високи руски званичник упозорио је да се на територијама суседних држава у којима се налазе ти амерички центри често јављају болести које нису карактеристичне за те области.

Ова тема први пут је покренута 2018. године, када је руско Министарство спољних послова упозорило да се у лабораторији „Ричард Лугар” поред Тбилисија, у близини главног грузијског аеродрома, ради на развијању смртоносних патогена. У јеку пандемије вируса корона, у јануару ове године, руско министарство дипломатије упозорило је да државе на постсовјетском простору, под маском пружања помоћи у санитарној и епидемиолошкој области, од САД добијају сојеве узрочника болести који су претња за националну безбедност Русије. Такође су тврдили да је Пентагон покренуо изградњу и модернизацију микробиолошких лабораторија у бившим совјетским републикама.

Москва је неколико пута за­хт­ев­ал­а да Грузија руским стручњацима дозволи приступ „Лугаровој” лабораторији, и то свим њеним зградама и документацији, али то се није догодило. Тбилиси је демантовао њихове наводе, као и то да Пентагон финансира истраживања. Руси су тада тврдили да се у лабораторији спроводе експерименти у вези с употребом инсеката као носилаца опасних инфекција и поново предлагали јачање режима Конвенције о забрани биолошког и токсиколошког оружја.

Амбасадорка САД у Грузији Кели Дегнен одговорила је почетком ове године да су руске тврдње о лабораторији „Лугар” лажне и неодговорне. Навела је да хакери и неодговорни људи из Русије и других земаља нападају Грузију и „Лугарову” лабораторију која прати пандемију. „Грузијски стручњаци су изврсни у дијагностици и испитивању”, рекла је амбасадорка и приметила да стручњаци ове лабораторије шаљу важне и прецизне препоруке Влади Грузије и јавности како би се носили с вирусом корона.

Од 1975. године, кад је ступио на снагу овај уговор, који су до данас потписале 183 државе – не постоји механизам за контролу. Стога су до сада остале непроверене тврдње и једне и друге стране. Центар „Лугар”, званично назван Центар за истраживање јавног здравља, добио је име по бившем америчком сенатору Ричарду Лугару. Почео је са радом 2013. године и део је Грузијског националног центра за контролу болести, под грузијским Министарством здравља. Изградња центра покренута је 2004. године на основу споразума између Грузије и САД потписаних 1997. и 2002. године.

Умрле 73 особе које су тестиране на дрогу

Руско Министарство одбране саопштило је 2018. да је могуће да је биомедицинска лабораторија у Грузији, коју финансирају САД, спровела истраживање биолошког оружја под маском теста на дрогу, који је однео животе најмање 73 испитаника. Питање шта се заиста могло догодити у тајној истраживачкој установи под покровитељством САД поставила је руска војска након проучавања досијеа које је бивши грузијски министар објавио на мрежи. „Документи бележе смрт 73 особе током кратког временског периода, што указује на тест ’високоотровних хемијских или биолошких средстава с високом стопом смртности’”, рекао је Игор Кирилов, командант руског војног одељења за одбрану трупа од радиолошког, хемијског и биолошког оружја, пренео је „Раша тудеј”.

Колико у доларима коштају русофобија и синофобија, сазнајте ОВДЕ.

Извор: Политика

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА