Најновије

ПОЈАВИО СЕ БОРЕЉОВ НОН-ПЕЈПЕР! Шта се тражи од Србије због Приштине?

Шефови дипломатија ЕУ воде старатешку дебату о Западном Балкану, а основа за то је незванични докумнт који је саставио високи представник Жосеп Борељ, сазнаје Тањуг у Бриселу.

Жозеп Борељ. (Фото: mid.ru)

У тзв. "нон пејперу" о Појачаном ангажману ЕУ на Западном Балкану", у који је Тањуг имао увид, наводи се да се од Србије очекује да убрза динамизам реформи у земљи, али и да искористи шансу за постизање споразума са тзв. Косовом. 
У тексту документа се оцењује да власти у Београду и Приштини тренутно имају "јак мандат", добијен на изборима, који би "требало да искористе за постизање свеобухватног споразума о нормализацији". 

- Ниједна ни друга страна немају времена за губљење- наводи се у тексту.

Додаје се да се у ЕУ ради на омогућавању наставка процеса преговора Београда и Приштине у Бриселу.

Приштина се позива да направи "одлучујуће реформске напоре" као и "напредак у дијалогу коме посредује ЕУ", како би напредовало на свом европском путу. 

Уз нагласак да је неопходно "убрзати процес интеграције" Србије, Београд се позива да убрза реформе "посебно у области владавине права и управљања", али и да "консолидује своју геополитичку орјентацију". 
- У то треба уложити више политичког инвестирања - наводи се у тексту. 

У документу се наглашава да су интеграције Западног Балкана у ЕУ "политички, безбедносни и економски интерес" и "инвестиција у стабилну и просперитетну Унију". 

- Западни Балкан има јасан циљ да постане пуноправни део ЕУ и не жели да се задовољи појачаном економском, трговинском и финансијском сарадњом - стоји у тексту.

Додаје се да грађани Западног Балкана имају "осећај дугоког разочарења" у процес проширења који, у случају Србије, долази због успоравања темпа напредовања.

ЕУ се у закључку, позива на јединствен приступ Западном Балкану који ће све снаге усмерити ка "једном циљу", а то је "рад на заједничкој будућности" и "чврстом повезивању Западног Балкана са ЕУ".

Какве поруке је Путин упутио са велике војне параде у Москви! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА