Најновије

АНТИЋ: Уплашен сам за будућност Србије ако Вучићева олигархија остане на власти! (ВИДЕО)

Вратити Косово ратом, је теоретски могуће, али само ако би смо имали подршку Америке, каже историчар Чедомир Антић. Он сматра и да смо у стварности превише слаби јер подршку Америке немамо, док је Русија превише далеко.

Чедомир Антић (Фото: Јутјуб)

Србија је прихватила да Косово у одређеној мери буде самостало од Србије, зато је враћање Косова ратом под пуни суверинитет Србије тешко оправдати међународним правом став је Чедомира Антића.

-Ипак, сматра Антић, постоје и преседани попут напада Хрватске на Крајину.

Гостујући у телевизијској емисији "Тема К9" која се емитује на телевизији К9 и на јутјуб каналу "Хелм каст" Антић је рекао да Србија има сличну међународну позицију у односу на Косово какву је имала Хрватска у односу на Републику Српску Крајину.

-Хрватска је у једном тренутку имала одређене споразумоме са Крајином, то је било 1994. године. Онда је упркос томе што је постојао мандат Уједињених нација на простору Крајине који је истина променио назив из УНПРОФОР у УНКРО, Хрватска прекршила правила и напала Крајину. Тако да Србија теоретски и практично има право, рекао је Антић одговрајући на питање има ли Србија право да крене у рат за Косово као што је Хрвтска ратом освојила Крајину.

Он је додао и да се поставља питање "да ли после овог вишедеценијског кувања жабе, које је доживело врхунац 1999. године, када је две трећине Срба исељено са Косова и Метохије, ми Срби који смо доживели неправду у Крајини треба да извршимо такву врсту, војне акције у односу на Косовске Албанце.  

-Ако би смо одучили да вратимо Косово ја сам против тога да то урадимо онако како су то урадили Хрвати. Да испразнимо земљу од људи који ту живе вековима, посебно не на начин како су то Хрвати урадили, истакао је Антић.

У наставку излагања је поставио питање имамо ли ми моћи да то урадимо на начин како је то Русија урадила у Чеченији.

-Ми то можемо да урадимо само у савезу са Америком. Не можемо против Америке, превише смо слаби превише смо далеко од Русије, објаснио је Антић.

У другом делу емисије Антић је критиковао и актуелну политичку стуацију у којој опозиције нема у параламенту.

-Они дебатују са Јеремићем и Ђиласом који нису у параламенту, док ће се Шапићева странка утопити у СНС. Посебно је забавно ово са Палмом, где се најжешће могуће оптужбе упућују коалиционом партнеру. Притом они то знају најмање две године. Ја сам то од њих чуо пре две године. Све сам их питао: Како вас није срамота зашто то причате, зашто не употребите моћ коју имате као држава. Они су тада већ говорили да Јурић зна и да неће да сведочи. Имате могућност да све снимите, реако сам им тада. Сада постављам питање: Да није он то све снимао за њих?, запитао се Антић током емисије.

Он је истакао и да се плаши за будућност Србије "када види како функционише олигархија  коју је Вучић довео на власт." Подсетио је потом на афере: "Јовањица" и "Јањичари".

Антићев лични став је и да би ситуација у Србији била боља, када би смо обновили монархију, јер престолонаследник иако лош политичар у међународној заејдници има већи углед од Вучића.

-Када наш престолонаследник слави рођендан дође више шефова држава него на било коју председнички инаугурацију. Звезда Вучићеве инаугурације је била Колинда Грабар Китаревић, рекао је Антић. Као важно истакао је и да је наш престолонаследник стопети по реду наследник британског трона.

Антић је рекао и да ми не живимо у демократрији, већ да је на делу привид демократије.

"Ми живимо непрекидно у монархији само што то није наша традиционална монархија, то нису наше традиционалне династије."

Броза, Милошевића, Тадића и Вучића означио је као монархе који злоупотребљвају квазидемократско уређење и да владају као краљеви. Антић би каже увео уставну монархију. 

Детаље Цвијанове кривичне пријаве против Вучића погледајте ОВДЕ.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА