Најновије

ОПАСНО! Ердоган покреће Трећи светски рат

Председник Турске Реџеп Тајип Ердоган оштро је запретио Израелу да ће зауставити „терор над Палестинцима“ тако што ће мобилисати цео исламски свет!

Ердоган (Фото: tccb.gov.tr)

И док званичници САД, ЕУ и Русије поводом најновијих сукоба на Блиском истоку позивају обе стране на прекид непријатељстава и суздржаност, Ердоган је у одвојеним телефонским разговорима са шефом палестинске националне администрације Махмудом Абасом и шефом политичког бироа покрета Хамас Исмаилом Ханијом саопштио да ће урадити све што буде у његовој моћи како би се зауставила страдања Палестинаца.

„Оцењујући израелске нападе у Јерусалиму као терор, изразио сам у разговору с палестинским лидерима своју сурову осуду ових подмуклих напада који вређају савест, не само муслимана, већ и целог човечанства. Нагласио сам да ћемо урадити све како би се цео свет мобилисао, посебно исламски, да би се зауставио терор и окупација“, написао је Ердоган на Телеграму и додао да ће „Турска увек бити на страни палестинске ствари, стајати уз своју палестинску браћу и штитити част Јерусалима“.

Иначе, последњих неколико дана трају нови сукоби у Источном Јерусалиму. Према подацима Црвеног полумесеца у Јерусалиму, само у ноћи између понедељка и уторка је у сукобу Палестинаца и израелске полиције повређено 80 особа. Дошло је и до оружаног сукоба, пошто је Хамас ракетирао Јерусалим, а потом је Израел узвратио ударом на војна постројења и припаднике Хамаса у Гази.

У Гази су прексиноћ у израелским нападима страдале 22 особе, укључујући деветоро деце, а више од 700 Палестинаца је повређено у сукобима с израелским снагама у Јерусалиму и широм Западне обале.

Премијер Бењамин Нетањаху рекао је у понедељак да су терористичке организације у Гази прешле „црвену линију“ и извршиле ракетни напад на предграђе Јерусалима. У нападу на Ашкелон, град на југу Израела, погинуле су две жене. Нетањаху је поручио да би борбе могле да се наставе још неко време и да ће, ко год напада Израел, платити високу цену.

С друга стране, челник Хамаса Исмаил Ханије рекао је да ће се ракетни напади наставити, све док Израел не заустави акције тероризма и насиља у Јерусалиму, код џамије Ал Акса.

Палестински демонстранти сукобили су се прекјуче са израелском полицијом испред џамије Ал Акса у Јерусалиму уочи најављеног марша јеврејских националиста. Напад је уследио након што је Хамас Израелу дао рок за повлачење снага из комплекса Ал Аксе.

Хаос због Дана Јерусалима

Палестински демонстранти сукобили су се у понедељак са израелском полицијом испред џамије Ал Акса у Јерусалиму уочи најављеног марша јеврејских националиста.

Локални медији тврде да је повређено више од 300 људи, демонстранти су полицију гађали каменицама, а она је узвратила шок-бомбама.

Претходно је полиција забранила Јеврејима да дођу у део града око џамије Ал Акса током марша поводом Дана Јерусалима.

Асад ослободио више од 400 новинара, судија и адвоката! Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Ало

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА