Најновије

НАЈБЕЗБЕДНИЈИ ГРАД У СЛУЧАЈУ НУКЛЕАРНОГ РАТА: Толико заштићен, да му амерички стручњаци завиде

Москва би могла бити најбоље место за преживљавање у случају нуклеарног сукоба, написао је новинар Калеб Ларсон у чланку за National Interest.

Руска ракета (Фото: Министарство одбране Русије)

Он пише да Русија има план за модернизацију своје противракетне одбране. Говоримо о систему, под условним називом А-235, који би требало да отклони недостатке ракетних одбрамбених система претходне генерације, посебно у борби против хиперсоничних ракета.

Ларсон је подсетио да су СССР и САД 1972. године потписали Уговор о ограничењу ПРО система, према којем је број таквих система у свакој земљи смањен на два. Један од њих могао би да се користи за заштиту комплекса за размештање интерконтиненталних балистичких пројектила, а други за одбрану града, односно у случају Совјетског Савеза - Москве. Поред тога, стране су смањиле број лансера на стотину и ограничиле развој технологија у овој области.

У почетку је Москва била окружена системом А-35, чије су ракете могле да обарају непријатељске ракете ван атмосфере, смањујући ризик од нуклеарних падавина. Међутим, према ЦИА-и, систем „не покрива вишесмерне ракетне претње из САД“, нити је имун на нуклеарне експлозије.

1995. године одбрана руске престонице је модернизована. Сада акценат није на подземним ракетним силосима, већ на мобилним лансерима. Такође планирају да нуклеарно оптерећење промене на конвенционални експлозив, написао је Ларсон.

Зашто уопште Израел и Палестина ратују, сазнајте ОВДЕ.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА