Најновије

ВЕЛИКЕ ПРЕТЊЕ ЕРДОГАНА: Да ли Турска улази у сукоб са Израелом?

Сукоб у Израелу се из дана у дан заоштрава и сваким даном све је већи ризик од уласка у директан сукоб са неком од земаља у окружењу које су озбиљно подигле свој војни капацитет и борбену готовост на виши ниво.

Последња земља која представља озбиљну претњу је Турска. Турски председник Ердоган упутио је веома озбиљне претње на милионском скупу подршке палестинском народу да ће војно интервенисати у покушајима да заштити палестински народ од онога што Ергоган каже да је окупатор, мислећи на Израел.

Израел је одмах након митинга у Турској и ратоборних изјава председника Ердогана наредио повлачење свих лица из дипломатских мисија у Турској, а сви контакти који су успостављени годинама уназад су већ прекинути.

Заустављен је и заједнички рад на енергетским пројектима између Турске и Израела. Мада морамо скренути пажњу на једну чињеницу, а то је да је Азербејџан у последњих неколико година тешко наоружан од стране Израела, а та средства су искоришћена управо у остваривању вишедеценијских тежњи Азербејџана и Турске да врате Нагорно-Карабах у састав. Азербејџан.

Ово нам такође мора бити поука, јер без обзира на међународне мисије и Уједињене нације које су биле у окружењу, промена геополитичких околности може створити услове за акцију коју је Азербејџан предузео и практично војним путем вратио под контролу Нагорно-Карабаха. .

Зато никада не би требало да буде признавања Косова као независне државе јер се пре или касније могу променити околности и тренутна ситуација у целом свету указује да је почео крај западне доминације, што не значи да ће колективни Запад колапс или да се брзо и без свакојаких сукоба заврши транзиција власти. Али да је процес дефинитивно почео да се убрзава више је него очигледна чињеница.

Иран, који се највише спомињао као могући учесник у сукобу на Блиском истоку, добио је још једног могуће неочекиваног савезника, а то је Турска.

Ситуација се додатно компликује јер многе локалне милиције и милитантне групе подижу ниво активности широм Блиског истока, мотивисане солидарности са палестинским народом, и почињу да нападају једину особу одговорну за опстанак Израела, а то су САД. и њене политике.

Видећемо у блиској будућности колико ће Ердоган остати само на вербалним претњама или ће морати да повуче неки драстичнији и опаснији потез. За сада користи ситуацију да би стекао још већу популарност међу муслиманским светом јер од тога може имати само користи, а штета је за сада минимална.

Политика Турске је веома сложена и сукоб са САД и самим тим ЕУ може много више да нашкоди самој Турској, тако да није реално очекивати да ће Турска директно војно реаговати према Израелу у садашњим околностима.

УРСУЛА НОСИ ШАКУ СРЕБРЕЊАКА: 30 милијарди евра за "признавање Косова"!

Извор: Вебтрибуне.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА