Најновије

НЕОЧЕКИВАНО: Кина против повлачења Американаца из Авганистана

Нагло повлачење америчких трупа из Авганистана представљало је ударац за домаћи процес примирја, рекао је кинески министар спољних послова Ванг Ји током телефонског разговора са пакистанским министром спољних послова Шахом Мехмудом Курешијем.

Авгани9стан (Фото: Pixabay)

„Ванг Ји је приметио да је америчко брзоплето повлачење трупа из Авганистана већ постало озбиљан ударац процесу прекида ватре у Авганистану, а такође је негативно утицало на регионалну стабилност. У овој ситуацији, кинеска страна очекује да ће УН играти одговарајућу улогу, а ШОС треба да пажљивије прати ово питање. Суседне државе Авганистана морају ојачати интеракцију, да делују као јединствени фронт и предузму координисану акцију“, рекао је Ванг Ји, објавио је сајт кинеског Министарства спољних послова.

Кинески министар нагласио је да Пакистан традиционално има важан утицај на авганистанско питање, а Пекинг цени напоре Пакистана да постигне мир у Авганистану.

„У тренутној ситуацији, Кина и Пакистан треба да наставе да јачају стратешку координацију, врше активнији утицај на мировни процес у Авганистану и заједнички одржавају регионални мир и стабилност“, рекао је кинески министар спољних послова.

Раније је америчка администрација најавила да ће до 1. маја почети, а до 11. септембра завршити повлачење трупа из Авганистана у пуној координацији са савезницима. 2020. године САД и представници радикалног талибанског покрета потписали су у Дохи први мировни споразум у више од 18 година рата. Предвиђа повлачење страних трупа из Авганистана за 14 месеци и почетак међуафганистанског дијалога након размене заробљеника. Од потписивања споразума, талибани су више пута оптуживали Вашингтон за кршење споразума.

У Авганистану долази до сукоба између владиних снага и Талибана, који су заузели значајне територије у руралним областима и покренули офанзиву на велике градове. У главном граду Катара, 12. септембра 2020. године, започели су мировни преговори између авганистанске владе и Талибана.

Шта су Американци видели у Донбасу, погледајте ОВДЕ.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА