Најновије

ПОТПУНИ ПОВРАТАК КОСМЕТА ПОД СУВЕРЕНИТЕТ СРБИЈЕ! Процурили детаљи новог нон пејпера, Приштина у паници!

Немачки политички магазин Зуерст објавио је нови нон пејпер који се тиче се односа Србије и Косова и Метохије. Документ предвиђа потпуни повратак Косова и Метохије под суверенитет Србије на 99 година.

КиМ/Бундестаг. (Фото: bundestag.de/pravda.rs)

Магазин напомиње да нон пејпери функционишу као дипломатски пробни балони, па су због тога непотписани, да би се њихова садржина врло лако могла оспорити као нереална.

Једнака права, посебна пажња за Албанце са српским држављанством

- Стране су се усагласиле да ће сви грађани на Косову и Метохију уживати без дискриминације једнака права и слободе у складу са најбољом праксом утврђеном Универзалном декларацијом о људским правима и оба Устава, са посебном пажњом на 873.000 косовских Албанаца који поседују држављанство Републике Србије - наведено је, између осталог, у предлогу којег је објавио Зуерст.

Замишљено је да обе стране подржавају стварање признате самоуправе на Косову и Метохији, укључујући пуно учешће чланова свих националних заједница у доношењу политичких одлука, са кључном улогом ОСЦЕ-а у подстицању изборног процеса. Текстом је предвиђено и да су се "укључене стране сложиле о неопходности одржавања избора на свим нивоима на Косову и Метохији и у Србији до априла 2022".

- Под покровитељством укључених страна, постизборно Косово и Метохија којим управља покрајински гувернер, оствариће 99 година посебног статуса у Србији. Гувернер истовремено има функцију једног од потпредседника Скупштине Србије.

Заједничко тржиште без двоструких царина, олакшице на административним прелазима

Овим нон папером предвиђено је да обје стране приступе заједничком тржишту без двоструких царинских поступака, осигуравајући брзи и бесплатни пролазак унутар важећих унутрашњих административних прелаза.

- Укључене стране сложиле су се да самоуправна покрајина Косово и Метохија има своју заставу и грб који садрже елементе јединства и право да се самостално придружи и присуствује регионалним економским, културним, спортским и образовним форумима - наводи се даље у документу.

Предвиђено је да "Стална Мисија Републике Србије при Уједињеним нацијама настави да изражава законодавно, територијално и популационо јединство Републике Србије, а представник самоуправе покрајине Косово постаће стални део ове мисије".

Ево зашто Украјину и Грузију неће примити у НАТО? Више о томе ОВДЕ.

Извор: zuerst.de

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА