Најновије

СЈЕДИЊЕНЕ ДРЖАВЕ ПОКРЕНУЛЕ ПОНОВО ПРОИЗВОДЊУ ЛОВЦА Ф-16: Уложено 14 милијарди за 128 авиона! (ВИДЕО)

Америчко ратно ваздухопловство у сарадњи са компанијом Локид Мартин отворило је нову производну линију за производњу борбених авиона Ф-16 Блок 70/72 због све већег пораста иностраних купаца овог веома популарног ловца. Погон је отворен у Гринвилу-Јужна Каролина.

Ф-16. (Фото: pixabay. com)

Иначе нова производна линија за Ф-16 отворена је три године пошто је завршена производња овог најпопларнијег новца, који је ударна песница чак девет чланица НАТО пакта. Бугарска и Словачка су изабрале верзију Ф-16Блок 70/72 за нови ловац њиховог ратног ваздухопловства, а у Хрватској фигурира као један од озбиљних канидата за замену застарелог МиГ-21.

Иначе дугогодишња производна линија за ловце Ф-16 у САД налазила се у Форт Вортху у Тексасу.

У име пет страних војних партнера, америчко ваздухопловство доделило је компанији Локид Мартин 14 милијарди долара за 128 ловаца Ф-16 у периоду до 2026. године.

„Ова нова производна линија је веома значајна“, рекао је пуковник Брајн Пеарсон, вођа интегрисаног производног тима за инострану војну продају ловца Ф-16.

"Данас постоји 25 држава које поседују авионе Ф-16 и имају велику стручност у летењу. Линија нам помаже да удовољимо глобалној потражњи коју бројне државе имају за авионима Ф-16 и даје нам додатну способност да обезбедимо летелице земљама које су заинтересоване да их по први пут купе “.

Очекује се да ће се први Ф-16 с производне линије сићи 2022. године, а очекује се да ће се производња повећати након прве године. Летелица ће бити испоручена више страних војних партнера, укључујући Бахреин, Словачку, Бугарску, Тајван и друге, од којих су многи изразили интересовање и након првих испорука.

Очекује се да ће се у наредним годинама направити још више летелица, а постоје захтеви за Ф-16 који се разматрају од других  страних војних партнера.

„Откако се отворила Локид Мартин производна линија, AFSAC ( Дирекција за помоћ и сарадњу са ваздухопловним снагама ваздухопловства других земаља) приметио сам да наше партнерске државе захтевају детаљне информације и захтеве за продају од америчке владе“, рекао је пуковник Ентони Волкер, виши вођа техничког сектора у Међународном одељењу.

Поред напора на склапању нових Ф-16, Дирекција  такође модернизује 405 Ф-16 - којима управљају четири партнерске државе - помоћу В-конфигурације, која се састоји од нових радара и других надоградњи да би били слични авионима који ће сићи ​​са производне линије.

 "Сваки Ф-16 којим опремимо наше иностране партнере побољшава њихову способност да бране своје интересе и подржавају наше међусобне безбедносне интересе", речено је поводом отварања нове производне линије.

Како ће Бајден због свађе са савезником Русији предати значајан део Европе! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Курир

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА