Најновије

БИВШИ БРИТАНСКИ ДИПЛОМАТА: БиХ је требало поделити, Ахтисаријев план није успео

Дејтонски споразум никога не задовољава и САД су требале рат у БиХ зауставити са јасним исходом - поделом БиХ, рекао је бивши британски дипломата, аналитичар и директор агенције Нова Европа Тимоти Лес у интервјуу за Глобус.

Тимоти Лес (Фото: Јутјуб)

Истакао је да би се поделом БиХ успунила жеља Срба и Хрвата, те успоставила бошњачка држава.

Лес је нагласио да је Вашингтон оптеретио БиХ са споразумом који ни једна од "локалних страна" није прихватила и сада покушава да га ревидира.

- Главни резултат је био продужење рата, иако путем политике, а не борбе, на штету било каквог економског развоја земље - изјавио је Лес.

Он каже да нико нема одговор како побећи од "дејтонске баријере".

- Моје је мишљење да се БиХ треба преобликовати у високо децентрализовану земљу - каже Лес за Глобус.

Истиче да би се таквом поделом омогућило да свака национална група води своје послове.

Лес каже да то не би одговарало Бошњацима, који имају моћ вета.

- САД су јасно ставиле до знања да неће наметати уставну реформу. То значи да ће се локална борба наставити, вероватно услед неке међународне кризе која одвлачи пажњу САД и омогућава Србима и Хрватима да се одвоје без ризика од казне - навео је Лес.

Лес је коментарисао и словеначки нон пејпер о промени граница на западном Балкану, и истакао да стварни проблем јесте етничко питање.

- Немамо пуно доказа, али из мог читања ситуације, Љубљана је одлучила да стави идеју прекрајања граница на сто, јер је као блиски сусед забринута због парализе у региону и верује да се нешто мора учинити. За разлику од претходних међународних покушаја да се Балкан "поправи", који су избјегавали праве проблеме и који су зато пропали, Љубљана верује да је дошло време да се реши основни узрок посусталости у регији - истиче Лес у интервјуу за Глобус.

Лес каже да је Балкан оптерећен неоствареним жељама Срба, Албанаца и осталих да остваре националне државе и додаје да неће бити мира нити било каквог развоја док се та тежња не оствари.

Лес је истакао да француско-немањчки нон пејпер представља само понављање.

-То је основно понављање дугогодишњег става ЕУ о томе како треба решити косовски спор, који се враћа на Ахтисаријев план из средине 2000-их. Вероватно је тај нон пејпер, као што је Србија тврдила, потекао из Брисела, а из тактичких разлога обелоданила га је Приштина. Али предлози изнесени у њему неће ништа променити, јер ни Ахтисаријев план није успео. Компензација која се нуди Србији није довољна. Србија може прихватити замрзнути сукоб на Косову и чекати тренутак када ће разменити Космет за Републику Српску - рекао је Лес.

О завршној фази Немачког плана прочитајте ОВДЕ.

Извор: РТРС

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА