Најновије

"СВИ НАСТАЛИ ОД МАЈМУНА, САМО МИ ОД БУГАРА": Заев и Борисов разменили жестоке речи

Македонски премијер Зоран Заев затражио је од бившег бугарског премијера Бојка Борисова да му објасни мотиве који су власти у Софији навели да у спору око националног идентитета уведе библијске мотиве, јављају македонски медији.

Зоран Заев (Фото: Влада Северне Македоније)

- Према науци сви смо настали од мајмуна, а према вери сви смо настали од Адама и Еве. И како то да су само Македонци настали од Бугара? - препричао је Заев разговор са Борисовом.

Македонски премијер је рекао да је проблем, који је узрок блокаде почетка преговора Скопља и ЕУ, смешан, те да му је нејасна формулација према којој Бугарска "прихвата реалност о бугарском и македонском идентитету и језику", али жели да се разговара о "пореклу". 

Заев је, истовремено, навео да о свим аспектима овог спора треба да се изјасни комисија коју чине историчари, те да се нађе решење за све историјске личности.

- Не одричем се европске перспективе, јер ЕУ нема алтернативу - рекао је Заев.

Бугарска и Македонија су 2017. године потписале Уговор о пријатељству, добросуседским односима и сарадњи, који Скопље сматра јединим предусловом за почетак преговора са ЕУ.

Власти у Софији пак сматрају да је пре почетка преговора потребно решити питања која се односе на македонски национални идентитет, односно питање језика и идентитета националних хероја, међу којима је Гоце Делчев.

Суштински, Софија настоји да заустави захтеве да се Македонцима у Бугарској призна статус националне мањине, што ће, како тврди Захаријева, бити решено када Скопље призна да македонски језик и идентитет имају бугарске корене. 

Бугарска је једина земља која блокира потписивање споразума о управљању границама између Северне Македоније и Европске агенције за граничну и обалску стражу.

Софија инсистира да се македонски језик, надаље, зове званични језик Републике Северне Македоније или у одређеним случајевима фуснота уз објашњење: "Према Уставу Републике Северне Македоније".

Бугарска наводи и да је "македонски језик настао 1944. године", те да може да се рачуна једино као "писана регионална форма бугарског језика".

Шта је британски аналитичар рекао о подели БиХ, прочитајте ОВДЕ.

Извор: РТС

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА