Најновије

АМЕРИЧКИ ГЕНЕРАЛ ОТКРИО: Ево шта највише брине САД у сукобу Израела и Хамаса! Тај сценарио би био кобан (ВИДЕО)

Генерал Франк Мекензи, највиши амерички генерал на Блиском истоку, рекао је да помно прати сукоб између Израела и Хамаса у случају да се прошири на Либан.

Израелска војска (Фото: idf.il)

Мекензи, који надгледа повлачење америчких снага у Авганистану, такође је рекао да ће почетком јуна представити план министру одбране Лојду Остину како ће САД извршити своје операције "преко хоризонта" након свих 2.500 америчких војника отишао је.

Командант Централне команде САД разговарао је са малом групом новинара који су путовали с њим на Блиски исток у среду о томе како ће CENTCOM ускоро укључити Израел у своје подручје одговорности, претпостављајући примарни амерички војни однос који већ деценијама предузима америчка Европска команда.

Мекензи је рекао да тренутни сукоб између Израела и Хамаса ни на који начин није утицао на планирану транзицију, али рекао је да CENTCOM "помно прати" сукоб у случају да се даље прошири.

- Мислим да сукоб на тој скали није добар за било какву стабилност било где. У сваком тренутку постоји опасност да се овакав сукоб одужи - ако се прошири  - рекао је Мекензи.

Он је нагласио да сигурно не желимо да се то догоди.

- Сигуран сам да Израел не жели да се то догоди - додао је.

Мекензи је рекао да је главна забринутост то што би се сукоб могао проширити и на суседни Либан, који је дом неких палестинских екстремистичких група и Хезболаха.

- То је врло забрињавајуће. Иако се чини да није било значајнијих напада из Либана, то би се могло променити. Надам се да ће статус кво остати и да се то неће догодити. Али мислим да би то било главно подручје где би се могло проширити, надам се да се то неће догодити   - рекао је Мекензи. 

Мекензи је такође разговарао у среду о повлачењу 2.500 преосталих војника у Авганистану и њиховој опреми - процес за који је ЦЕНТЦОМ рекао у понедељак да је завршен између 13 и 20 одсто, нејасна статистика чији је циљ да талибанима не преноси прецизне детаље о нивоу америчких снага.

Једном када све америчке трупе напусте Авганистан, ЦЕНТЦОМ планира да одржи против-терористичку способност "преко хоризонта" против Исламске државе и ал-Каиде, као и упорно присуство дронова за прикупљање обавештајних података о тим групама.

Начин на који ће CENTCOM то моћи учинити још се развија, а Мекензи је почетком јуна представио планове министру одбране на одобрење.

Мекензи је признао да ће, иако ће прекоморска способност бити "веома тежак задатак, то није немогућ задатак", и рекао да предвиђа несметан почетак транзиције када све америчке трупе оду. То вероватно значи да ће САД у почетку започети операције изван хоризонта из постојећих војних база у заливским земљама, што би могло значити мање присуства с обзиром на велике удаљености.

У међувремену, Стејт департмент је почео да се обраћа суседним земљама које би олакшале такве операције.

- Очигледно је да је географија веома важна за ове врсте ствари - рекао је Мекензи.

Сву америчку војну опрему у Авганистану или уклањају војни авиони, дају је авганистанској војсци или - у неким случајевима - уништавају.

Велика војна ваздушна операција коју координира Америчка команда за транспорт однела је до сада већину опреме, посебно најосетљивију опрему.

За сада су талибани наставили да усредсређују своје нападе на авганистанске снаге безбедности и "они се још увек нису окренули против нас, бар не још увек".

Према Мекензију, САД ће учинити све што могу да подрже авганистанску војску из даљине, али "време је да авганистанска војска устане и покаже да се може борити сама".

- Мислим да имају борбене шансе да буду успешни - додао је он.

Русији прети велика опасност. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: ABC news

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА