Најновије

ФЕДЕРАЦИЈА БИХ ПОКУШАВА ДА ОТМЕ СРПСКУ ИМОВИНУ: Додик поручује - морамо да се изборимо!

Српски члан и председавајући Председништва БиХ Милорад Додик изјавио је да у Федерацији БиХ сада покушавају да отму српску имовину и да у оквиру Српске православне цркве треба формирати правни тиме који би се бавио правним питањима и реаговао на доношење одређених прописа.

Милорад Додик. (Фото: Јутјуб)

Додик је рекао да су проблеми Срба у Федерацији БиХ озбиљни, да тамошњи органи, претходно припремајући политичку сатанизацију Срба, покушавају да на недозвољен начин отуђе имовину зато што у неким случајевима Срби не могу да се појаве из различитих разлога, преносе медији.

- Дали су рокове који су тако уски и селективни да ништа не може да буде друго осим покушаја отимачине те имовине - рекао је Додик новинарима у Требињу, где је присуствовао конференцији Републичке управе за геодетске и имовинско-правне послове (РУГИПП) о заштити имовине Срба у ФБиХ.

Он је истакао да у Републици Српској ником ништа није отео, да је грађен ауто-пут и да је "веома дебело" плаћана земља преко које прелази, без обзира да ли се радило Србима или другима, што у ФБиХ није случај.

- Морамо да се изборимо за то да право на имовину не застарева поготово након ових дешавања у рату, као што је било то у Републици Српској - нагласио је Додик.

Он је указао на важност овог скупа у Требињу где се виде удружени напори Србије, Републике Српске и РУГИПП, СПЦ и невладиних организација које на том раде, те да се конципира одређен број закључака који ће бити реалан и проводив, што је важно да се не би шириле илузије шта је могуће, а шта не.

- Оно што треба да учинимо јесте да у оквиру наше институције која је доступна свим нашим људима, СПЦ, покушамо да формирамо правни тим који ће бити подржан од влада Србије и Републике Српске, а бавио би се правним питањима и реаговао на доношење одређених прописа – сматра је Додик.

Он је истакао и важност да Српска то овде ради у оквиру Геодетске управе што говори да је све институционализовано, те нагласио да је због тога и дошао да поздрави учеснике скупа.

- Кључни догађај за заштиту имовине Срба у ФБиХ биће тренутак када наши људи, политички одани српском идентитету и народум постану део институција у ФБиХ и ми нисмо далеко од тога, наставићемо даље да се боримо - нагласио је Додик.

Он је подсетио да су Срби данас присутни у неким општинама у ФБиХ, али да то није довољно.

У Требињу је јуче почела дводневна конференција о заштити имовине Срба у ФБиХ, а један од циљева скупа јесте да људи на време и у складу са законом учествују у процесу хармонизације како не би дошло до губитка права на имовинске непокретности.

Поцепала се највећа црногорска застава на Дан независности! Више о томе ОВДЕ.

Извор: 

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА